Préfèktur Aichi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Prefektur Aichi)

Cithakan:Infobox Prefektur Aichi

Prefektur Aichi
Citra satelit Lempongan Mikawa.
Expo 2005

Prefektur Aichi (愛知県 Aichi-ken) prefektur Jepang [1] ingkang mapan wonten ing wewengkon Chubu, bagéyan tengah Pulo Honshu, Jepang. Kutha krajan Prefektur Aichi inggih punika Nagoya.

Sajarah[besut | besut sumber]

Mulanipun wewengkon punika kapérang dados tigang propinsi inggih punika Owari, Mikawa, lan Ho. Bibar era Taika, Mikawa lan Ho dipundadosaken setunggal laladan. Nalika taun 1871, sasampunipun penghancuran sistem Han, sadaya wewengkon Owari kejawi ujung Chita, resmi minangka prefektur Nagoya. Wonten ing wekdal ingkang sami, Mikawa kagabung kalihan ujung Chita lan ndhapuk Prefektur Nukata. Prefektur Nagoya dipunewahi namanipun dados Prefektur Aichi nalika April 1872 lan nalika 27 November dados setunggal kalihan Prefektur Nukata.

Geografi[besut | besut sumber]

Mapan wonten ing celak bagéyan tengah saking pulo utami Jepang, Honshu, Prefektur Aichi adep-adepan kalihan Lempongan Ise lan Mikawa ing sisih kidul, Ugi winatesan kalihan Prefektur Shizuoka ing sisih wetan, Prefektur Nagano ing timurlaut, Prefektur Gifu ing sisih ler, lan Prefektur Mie ing sisih kilen. Dawanipun kirang langkung 106 km saking wetan mangilen lan 94 km saking ler mangidul. Kanthi wiyar 5,153.81 km² Prefektur Aichi cakupanipun sekitar 1.36% saking wiyaripun sadaya Jepang. Titik paling inggil punika Chausuyama kanthi 1415 m dpl. Bagéyan kilen saking prefektur punika dipundominasi déning Nagoya, kutha paling ageng kaping 4 ing Jepang lan wewengkon suburbanipun. Dene ing sisih wetan katingal langkung andhap padating penduduk, ananging wonten sapérangan pusat industri utami ingkang wonten ing bagéyan punika [2].

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika kutha-kutha alit lan désa ing Prefektur Aichi ing saben dhistrikipun.

Ekonomi[besut | besut sumber]

Asil industri Aichi punika kalebet ingkang paling inggil ing Jepang. Prefektur Aichi kawéntar minangka pusat industri otomotif lan penerbangan ing Jepang. Sapérangan perusahaan ingkang gadhah markas ageng ing Prefektur Aichi antawisipun :

Perusahaan kados Daimler Chrysler, Fuji Heavy Industries, Mitsubishi Motors, Pfizer, Sony, Suzuki, lan Volkswagen ugi ngopreasikaken pabrikipun wonten ing Aichi.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)

Cithakan:Aichi