Préfèktur Gifu

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Prefektur Gifu)
Peta Prefektur Gifu
Prefektur Gifu
Basa Jepang: 岐阜県
Gifu-ken
Lokasi Gifu ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Honshu
Gubernur Hajime Furuta
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 0,2%
Penduduk  (1 Oktober 2000)
 - Populasi 2.107.687 (ke-18)
 - Kepadatan 199 /km²
Distrik 9
Munisipalitas 42
ISO 3166-2 JP-21
Situs web www.pref.gifu.lg.jp
Simbol prefektur
 - Bunga Astragalus sinicus
 - Pohon Taxus cuspidata)
 - Burung Rock ptarmigan (Lagopus muta)
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Gifu
Lambang Prefektur Gifu
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Prefektur Gifu (岐阜県 Gifu-ken?) inggih punika prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Chubu, mliginipun ing bagéyan paling tengah Pulo Honshu [1][2]. Kutha krajan punika mapan ing kutha Gifu.

Sajarah[besut | besut sumber]

Prefektur Gifu mapan wonten ing wewengkon ingkang miturut pambagian provinsi lawas Jepang dipunsebat Provinsi Hida lan Mino. Oda Nobunaga maringi nama wewengkon punika minangka "Gifu", mawi aksara kanji "gi" kados wonten ing nama Gunung Gi (Gunung Qi) ing Tiongkok ingkang dados papan jumenengipun Dinasti Zhou. Wiwit saking rumiyin Gifu kalebet pusat pedamelan barang-barang landhep wonten ing Jepang.

Geografi[besut | besut sumber]

Prefektur Gifu kalebet salah satunggaling prefektur ing Jepang ingkang dipunkurung kalihan dharatan. Wewengkonipun katutup 7 prefektur: Aichi, Fukui, Ishikawa, Mie, Nagano, Shiga, lan Toyama. Prefektur Gifu mlebet ing wewengkon Chubu, ananging wewengkon ing sisih kidul ugi kalebet wewengkon Tokai [3].

Wonten ing bagéyan lèr (wewengkon Hida) wonten kathah redi ingkang ndhapuk Pagunungan Alpen Jepang: Gunung Hodaka, Gunung Yarigatake, Gunung Kasagatake, Gunung Norikuradake, Gunung Kinkazan, lan Gunung Enasan. Déné ing sisih kidul (wewengkon Mino) kalebet dhataran andhap ingkang subur kagem tetanèn. Kathahipun penduduk mapan wonten ing wewengkon Mino Lèpèn Ibi, Lèpèn Hida, Lèpèn Miyagawa, lan Lèpèn Itadori.

Kutha[besut | besut sumber]

Wonten ing Prefektur Gifu gadhah 21 kutha:

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Anpachi
Goudo
Wanouchi
Sekigahara
Tarui
Ginan
Kasamatsu
Ibigawa
Ikeda
Ono
Hichisou
Higashishirakawa
Kawabe
Sakahogi
Shirakawa
Tomika
Yaotsu
Mitake
Kitagata
Shirakawa
Yoro

Transportasi[besut | besut sumber]

Stasiun Shinkansen ing Gifu Hashima ingkang mapan wonten ing njawinipun kutha Gifu. Gifu Hashima saged kelampahan kanthi wekdal kirang saking 1 jam saking Osaka utawi 2 jam saking Tokyo. Kutha-kutha sanès ing Prefektur Gifu kaubungaken kalihan jaringan sepur JR, Meitetsu, lan bus antarkota.

Industri[besut | besut sumber]

Tongkat pamukul bisbol ingkang dipunagem Ichiro Suzuki lan Matsui Hideki dipundamel déning industri kerajinan kayu ing Prefektur Gifu.
  • Kerajinan benda tajam (kutha Seki)
  • Tekstil

Festival[besut | besut sumber]

  • Hamana matsuri (pasar mirah barang-barang landhep) ing kutha Seki (wulan Oktober)

Taman Nasional[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  3. ^ (id) Geografi, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Préfèktur Gifu ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Préfèktur_Gifu&oldid=1010414"