Zagreb

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Zagreb
Kota
Kota Zagreb
Grad Zagreb
Flag of Zagreb
Flag
Coat of arms of Zagreb
Coat of arms
City of Zagreb (light orange) within Croatia (light yellow)
City of Zagreb (light orange)
within Croatia (light yellow)
Coordinates: 45°49′0″N 15°59′0″E / 45.81667°L 15.98333°W / 45.81667; 15.98333Koordinat: 45°49′0″N 15°59′0″E / 45.81667°L 15.98333°W / 45.81667; 15.98333
Nagara Kroasia
County Kota Zagreb
RC diocese 1094
Free royal city 1242
Unified 1850
Subdivisi 17 dhistrik
70 settlements
Government
 • Type Walikota-Dewan
 • Walikota Milan Bandić
 • Dewan kota
Area[1]
 • Kota 641 km2 (247 sq mi)
 • Urban 162,22 km2 (6,263 sq mi)
 • Metro 3.719 km2 (1,436 sq mi)
Elevation[2] 158 m (518 ft)
Highest elevation 1.035 m (3,396 ft)
Lowest elevation 122 m (400 ft)
Population (2011)[3][4]
 • Kota 792.875
 • Density Cithakan:Hid1,200/km2 (Cithakan:Hid3,200/sq mi)
 • Urban 686.568
 • Urban density Cithakan:Hid42/km2 (Cithakan:Hid110/sq mi)
 • Metro 1.110.517
 • Metro density Cithakan:Hid300/km2 (Cithakan:Hid770/sq mi)
Time zone CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Kode pos HR-10000
Kode wewengkon +385 1
Vehicle registration ZG
Website zagreb.hr
Lokasi Zagreb ing Kroasia
Zagreb

Zagreb ya iku kutha krajan nagara Kroasia. Kutha iki nduwèni padunung kurang luwih 973.667 jiwa (2005), klebu padunung ing kutha-kutha satelit é. Zagreb dumunung ing antarané gigir Gunung Medvednica lan Kali Sava, lan dhuwuré watara 120 m sak dhuwuré segara.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Zagreb

Cithakan:Delenguga Zagreb iku kutha sing sugih sajarah, kanthi pamukiman Romawi kayadéné ing Andautonia wis ana wiwit abad kaping-1.[5] Jeneng Zagreb sing pisanan kacathet ya iku taun 1094, wektu iku kutha iki dumadi saka rong inti kutha: sing cilik, sisih wétan ya iku Kaptol, dipanggoni utamané déning para pangurus gréja lan madeg ing kana Katedral Zagreb, lan sing luwih gedhé, ing sisih kulon Gradec, didunungi déning padunung liya, utamané para petani lan pedagang.

Iklim[sunting | besut sumber]

Cuaca rata-rata ing Zagreb
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Record high °C (°F) 19.4 (67) 22 (72) 26 (79) 29.4 (85) 33.4 (92) 37.6 (100) 40.4 (105) 39.8 (104) 32.8 (91) 28.3 (83) 25.4 (78) 22.5 (73) 40,4 (105)
Rata-rata dhuwur °C (°F) 3 (37) 5 (41) 11 (52) 14 (58) 20 (68) 23 (74) 26 (78) 25 (77) 22 (71) 15 (59) 8 (47) 3 (38) 15 (58,3)
Rata-rata endhèk °C (°F) -4 (25) -3 (27) 1 (34) 5 (41) 9 (48) 13 (55) 14 (58) 14 (57) 11 (51) 6 (43) 2 (35) -2 (29) 6 (41,9)
Record low °C (°F) -24.3 (-12) -27.3 (-17) -18.3 (-1) -4.4 (24) -1.8 (29) 2.5 (37) 5.4 (42) 3.7 (39) -0.6 (31) -5.6 (22) -13.5 (8) -19.8 (-4) -27,3 (-17)
Curah Udan mm (inch) 53.3 (2.1) 48.3 (1.9) 55.9 (2.2) 68.6 (2.7) 83.8 (3.3) 94 (3.7) 78.7 (3.1) 78.7 (3.1) 78.7 (3.1) 94 (3.7) 86.4 (3.4) 66 (2.6) 883,9 (34,8)
Sumber: {{{source}}} {{{accessdate}}}

Zagreb

Wisata[sunting | besut sumber]

Burza square ing 1930s

Uga Pirsani[sunting | besut sumber]

Rujukan[sunting | besut sumber]

  1. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng census
  2. ^ "Statistički ljetopis Grada Zagreba 2007." (PDF) (in Croasia dan Inggris). 2007. ISSN 1330-3678. Retrieved 2008-11-12. 
  3. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng census-2011-settlements
  4. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng census-2011-districts
  5. ^ "The Roman town of Andautonia". Andautonia Archaeological Park. Retrieved 2008-11-08. 

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zagreb&oldid=1053879"