Zagreb

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zagreb
Kota
Kota Zagreb
Grad Zagreb
Gendéra Zagreb
Gendéra
Coat of arms of Zagreb
Coat of arms
City of Zagreb (light orange) within Croatia (light yellow)
City of Zagreb (light orange)
within Croatia (light yellow)
Koordhinat: 45°49′0″N 15°59′0″E / 45.81667°N 15.98333°E / 45.81667; 15.98333Koordhinat: 45°49′0″N 15°59′0″E / 45.81667°N 15.98333°E / 45.81667; 15.98333
Nagara Kroasia
County Kota Zagreb
RC diocese 1094
Free royal city 1242
Unified 1850
Subdivisi 17 dhistrik
70 settlements
Pamaréntahan
 • Jinis Walikota-Dewan
 • Walikota Milan Bandić
 • Dewan kota
Tlatah[1]
 • Kota 641 km2 (247 sq mi)
 • Kutha 162,22 km2 (6,263 sq mi)
 • Métro 3.719 km2 (1,436 sq mi)
Èlevasi[2] 158 m (518 ft)
Èlevasi paling dhuwur 1.035 m (3,396 ft)
Èlevasi paling isor 122 m (400 ft)
Cacah jiwa (2011)[3][4]
 • Kota 792.875
 • Kapadhetan 1,200/km2 (3,200/sq mi)
 • Kutha 686.568
 • Kapadhetan kutha 42/km2 (110/sq mi)
 • Métro 1.110.517
 • Kapadhetan Métro 300/km2 (770/sq mi)
CET (UTC+1)
 • Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kode pos HR-10000
Kode wewengkon +385 1
Nomer wahana ZG
Sana jaringan zagreb.hr
Lokasi Zagreb ing Kroasia
Zagreb

Zagreb ya iku kutha krajan nagara Kroasia. Kutha iki nduwèni padunung kurang luwih 973.667 jiwa (2005), klebu padunung ing kutha-kutha satelit é. Zagreb dumunung ing antarané gigir Gunung Medvednica lan Kali Sava, lan dhuwuré watara 120 m sak dhuwuré segara.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Zagreb

Cithakan:Delenguga Zagreb iku kutha sing sugih sajarah, kanthi pamukiman Romawi kayadéné ing Andautonia wis ana wiwit abad kaping-1.[5] Jeneng Zagreb sing pisanan kacathet ya iku taun 1094, wektu iku kutha iki dumadi saka rong inti kutha: sing cilik, sisih wétan ya iku Kaptol, dipanggoni utamané déning para pangurus gréja lan madeg ing kana Katedral Zagreb, lan sing luwih gedhé, ing sisih kulon Gradec, didunungi déning padunung liya, utamané para petani lan pedagang.

Iklim[besut | besut sumber]

Cuaca rata-rata ing Zagreb
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Record high °C (°F) 19.4 (67) 22 (72) 26 (79) 29.4 (85) 33.4 (92) 37.6 (100) 40.4 (105) 39.8 (104) 32.8 (91) 28.3 (83) 25.4 (78) 22.5 (73) 40,4 (105)
Rata-rata dhuwur °C (°F) 3 (37) 5 (41) 11 (52) 14 (58) 20 (68) 23 (74) 26 (78) 25 (77) 22 (71) 15 (59) 8 (47) 3 (38) 15 (58,3)
Rata-rata endhèk °C (°F) -4 (25) -3 (27) 1 (34) 5 (41) 9 (48) 13 (55) 14 (58) 14 (57) 11 (51) 6 (43) 2 (35) -2 (29) 6 (41,9)
Record low °C (°F) -24.3 (-12) -27.3 (-17) -18.3 (-1) -4.4 (24) -1.8 (29) 2.5 (37) 5.4 (42) 3.7 (39) -0.6 (31) -5.6 (22) -13.5 (8) -19.8 (-4) -27,3 (-17)
Curah Udan mm (inch) 53.3 (2.1) 48.3 (1.9) 55.9 (2.2) 68.6 (2.7) 83.8 (3.3) 94 (3.7) 78.7 (3.1) 78.7 (3.1) 78.7 (3.1) 94 (3.7) 86.4 (3.4) 66 (2.6) 883,9 (34,8)
Sumber: {{{source}}} {{{accessdate}}}

Zagreb

Wisata[besut | besut sumber]

Burza square ing 1930s

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng census
  2. ^ "Statistički ljetopis Grada Zagreba 2007." (PDF) (ing basa Croasia dan Inggris). 2007. ISSN 1330-3678. Dijupuk 2008-11-12. 
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng census-2011-settlements
  4. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng census-2011-districts
  5. ^ "The Roman town of Andautonia". Andautonia Archaeological Park. Dijupuk 2008-11-08. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]