Guadalajara, Jalisco

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Guadalajara minangka ibukutha negara Meksiko Jalisco. Dununge ana ing wilayah tengah negara bagian, ing Meksiko sisih kulon, ing wilayah geografis sing diarani Valle de Atemajac. Minangka pusat bisnis lan ekonomi ing wilayah El Bajío. Kanthi 1.460.148 pedunung,[1] 3 kutha kasebut kalebu bagean saka wilayah metropolitan Guadalajara, sing uga wolung kotamadya tetanggan liyane, dianggep minangka wilayah metropolitan nomer telu sing paling padhet ing Meksiko lan sing pertama ing wilayah El Bajío kanthi 5.220.443 jiwa.4 Wilayahe watesan sisih lor karo Ixtlahuacán del Río, ing sisih wétan karo Tonalá lan Zapotlanejo, ing sisih kidul karo San Pedro Tlaquepaque lan ing sisih kulon karo Zapopan.

Katedral Guadalajara
Katedral Guadalajara


Sejarah[besut | besut sumber]

Sawise kamenangan saka Tonalá (Dipocher tanggal 25 Maret 15, 1530), Nuño de Guzmán seneng karo kabeh komunitas ing Valley Atemaji, ing ngendi dina ibukutha Jaliscian adhedhasar. Malah, penaklaya kepengin ditunjuk dening Carlos V minangka Marquis pertama ing Lembah Tonalá.

Kutha iki duwe patang pemukiman sadurunge netepake ing ibukutha kasebut, nalika dheweke ana ing Nochistlán ing papan sing dikenal minangka Gesote dina iki dikenal minangka SAN Juan. Dheweke diadegake Christal de oñate Tanggal 5 Januari 15332, sing ditugasake Guzmán Nuño. Dheweke pengin duwe kutha sing bakal ngladeni dheweke kanggo njamin penaklukan kasebut. Antarane desa Guadalajara sing diadegake 42 tanggi; Jeneng Guadalajara ngrebut dheweke ing Homo City Homonm, ayam saka Nuño de Guzmán. Sithik-sithik mumbul villa ing situs iki, kanthi idin saka Guzmán, [Juan De Oñate), Miguel de Ibarra lan Sancho Ortiz, tanggal 19 Mei 1533, kanggo mindhah saka papan kasebut. Dadi, kanggo 8 Agustus, [1533], Guadalajara ana ing kursi nomer loro.

Kutha anyar diserang tanggal 28 September 1535 dening para aborigine sing wis melu ing perang [Mixton]. Nanging, Gubernur kutha ngatur perang nglawan para aborigine saka ngendi penduduk anyar Guadalajara. Dheweke mikir, banjur nransfer menyang Lembah Atemajac, kanthi lembah iki mlayu Kali [[Juan de Dios | San Juan de Dios | San Juan De Dios] lan minangka papan sing luwih aman dibela saka alam apa wae.

Sawetara pindhah saka tlacotán menyang Tlacotán menyang Tonalá lan liya-liyane menyang Tetlán ing ngendi 9 Oktober takon karo ndhaptar tanggane anyar. Cristóbal de Oñate, tanggal 5 Februari 1542, milih anggota The New Town Hall sing bakal mrentah ing kutha anyar. Pungkasan, tanggal 14 Februari 1542, kutha Guadalajara diadegake ing situs sing saiki; Ngatur, uga Cristóbal de Oñate, 63 kulawarga Spanyol (kalebu ing wektu kasebut Portugal). Dewan Kota Pisanan The Guadalajara saiki dipasang, dipimpin dening Vizcaíno Miguel de ibarra.

Nganti Agustus 1542, sertifikat kraton sing ditanggepi Kaisar Carlos I Spanyol lan Charles I of Spaanch Vember Kakaisaran sing diwenehake judhul kutha lan lengen. Ing wulan sing padha, loro sertifikat kasebut dijaluk ing alun-alun utama novel lan definite Guadalajara.

Ing 1560 Paus Paul III sah kanggo netepake Guadalajara Uskupric saka Galicia anyar, lan ing taun kasebut minangka pamirsa uga pamirsa uga pamirsa sing uga dadi pamirsa sing uga dadi pamirsa, nganti pirang-pirang wong liya Budhak lan sawetara 2200 kulawarga pribumi sing kasebar ing area limang km ing sekitar dhasar Katedral.

Tanggal 18 November 1791, dhasar Universitas Guadalajara] diatur] ing kutha jeneng sing padha, ibukutha saka kerajaan anyar ing Karajaan Umum Galicia. Peresmian saka pusat budaya iki yaiku tanggal 3 November 1792, duwe markas Saint Thomas.

Kanggo Perang Kamardikan, Guadalajara main peran penting, amarga ana ing kutha iki ing endi [Kitab Suci) | [Miguel Hidalgo lan Rib]], nyatakake ningkah perdagangan. Mangkono uga ing kene nerbitake nerbitake koran jam Alarm Amérika ing ngendi dheweke nerbitake ide kasebut. Ing sacedhake papan kasebut, ing jembatan Calderón, peperangan kasebut kedadeyan ing ngendi pemberontakan kasebut kadaluwarsa. Guadalajara uga dadi seksi tiwas José Antonio "El amo Torres", sing mbantu nyolong kutha kasebut. Ing pungkasan Perang Kamardikan, lan proklamasi negara gratis lan abuh Jalisco, Guadalajara dadi ibukutha negara kasebut.

saka kamardikan kanggo revolusi[besut | besut sumber]

Postrevolutionary Periode[besut | besut sumber]

Porfiri wis rampung lan revolusi Meksiko njeblug. Kanggo banjur, Guadalajara mrentah tenang tenang (amarga konflik sing klempakan ing ibukutha). Sawise konflik kristal, La Paz bali menyang Guadalajara. Sajrone wektu sing suwe, kutha kasebut tuwuh lan mula tuwuh saka koloni, konsep arsitektur anyar sing bakal dihiasi kutha kanthi gaya 1920-an nganti 1980-an nganti 1980-an.

abad kaping 20[besut | besut sumber]

Guadalajara tuwuh kanthi cepet kanggo ngrebut situs minangka industri, turis lan metropolis Meksiko lan minangka ekonomi kapindho ing Meksiko sawise kutha [[Mexico). Kanthi 1910 revolusi, Guadalajara dadi kutha nomer loro paling akèh pedunung ing negara, nanging sak dekade ing ngisor iki, perang kang mirip regional, ing negara Jalisco, [[[Michoacán]] lan Guanajuato Waca rangkeng-. Kajaba iku, urutan 29]] dibalik luwih akeh tinimbang sing dikarepake. Ing taun 1940-an padha tentrem sosial lan politik, lan wutah sing ditandhani ing perdagangan, industri lan demografi.

Sajrone saben pamrentah, kutha kasebut liwat rencana struktural sing ana wilayah komersial anyar lan inti lan perusahaan transsitif lan industri internasional sing teka ing kutha kasebut. Kutha iki wiwit nggedhekake nganti sampeyan nemokake Universitas wilayah karo kotamadya Zapopan. Antarane pangembangan sing digawe sajrone periode iki, The Guadalajara Expo, ril cahya, ekspansi lurung-lurung lan avenues dianggep. Sing pertama [[pusat beliung] muncul ing kutha,

Sajrone jeblugan saka Guadalajara 1992]] Atusan omah, dalan, dalan, perusahaan lan prasarana ing koloni analco kanthi serius, Penelitian saiki ditutup kanthi acara Atribusi kanggo kacilakan.

References[besut | besut sumber]

Cithakan:Listaref

  1. http://www.cuentame.inegi.org.mx/monografias/informacion/jal/territorio/div_municipal.aspx?tema=me&e=14