Kreteg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kreteg sing nyebrangi kali ing kali Ebre, Katalonia, Spanyol
Kreteg pring ing Kali Umbilin taun 1890 (Kolèksi Troopenmuseum).

Kreteg utawa kreteg ing basa Melayu, iku wot gedhé lan amba sing nyebrangi sawijining papan tarbuka utawa jurang. Lumrahé kreteg dienggo nyebrang kali, lembah, jurang lan sabanjuré sing ora bisa diliwati wong utawa wahana. Kreteg uga bisa nyebrangi dalan sing macet lan racaké diarani kreteg layang (kreteg layang utawa flyover).

Kreteg uga duwé kawigatèn militèr, sabab musuh racaké nyoba nggawé bolongan gedhé utawa nggawé kali supaya tank-tank lan wahana motor liyané ora bisa liwat. Kreteg militèr racaké portabel, tegesé bisa digawa menyang ngendi-ngendi lan racaké luwih njlimet tinimbang kreteg sipil.

Jinis-jinis kreteg[besut | besut sumber]

Ana patang jinis utama kreteg: kreteg lonjoran, kreteg busur, kreteg cantilever lan kreteg suspènsi (kreteg gantung).

  • kreteg lonjoran (beam bridge) iku kreteg sing kabangun namung saka siji unsur baé, racaké batang uwit, blabag utawa barang mèmper liyané
  • kreteg busur iku kreteg sing mèmper busur (gandhéwa)
  • kreteg cantilever iku kreteg sing dibangun nganggo prinsip cantilever diproyèksi kanthi horisontal lan namung disangga ing panggonan siji
  • kreteg suspènsi iku kreteg sing digantung mawa tali utawa bahan liya sing fungsiné mèmper tali
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.