Walanda Ireng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Gambar prajurit pribumi lan prajurit saka Afrika ing sawijining poster pungkasaning abad kaping 19

Walanda Ireng utawa Landa Ireng utawa ing basa Walanda Zwarte Hollanders lan basa Melayu/Indonésia Walanda Hitam, iku peparabé para prajurit sing asalé saka Ghana, Afrika ing KNIL.

Sajarah cekak[sunting | besut sumber]

Antara taun 1831 lan 1872, luwih saka 3.000 jiwa wong-wong Afrika dijupuki saka jajahan Walanda ing Afrika, Elmina (saiki bagéyan saka Ghana). Nalika Perang Dipanagara, KNIL kèlangan akèh prajurit Éropah lan saya akèh manèh prajurit pribumi lan amerga iku dibutuhaké akèh prajurit anyar. Banjur Belgia uga mardika ing dasawarsa 1830-an, dadi padunung Walanda uga saya ciyut. Banjur andil rélatif prajurit pribumi ing KNIL uga arep dikurangi supaya ora mbaléla lan désèrsi. Mula dijupuk prajurit-prajurit saka Afrika, amerga dipikir yèn wong-wong Afrika iku luwih tahan panyakit-panyakit tropis tinimbang wong-wong Éropah.

Daftar pustaka[sunting | besut sumber]

  • (nl) J. Verhoog, 'De werving van Westafrikanen voor het Nederlands-Indische leger, 1831-1872', in Mededelingen van de Sectie Militaire Geschiedenis Landmachtstaf, deel 12 (1989) 5-26.
  • (nl) W.M.J. van Kessel Zwarte Hollanders; Afrikaanse soldaten in Nederlands-Indië (2005; KIT Publishers; ISBN 90-6832-498-5)

Pranala jaba[sunting | besut sumber]



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Walanda_Ireng&oldid=1038605"