Overijssel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
overijssel.png

Cithakan:Infobox Dutch Province Overijssel (pengucapan Walanda: [ˌoˑvərˈɛi̯səl]) (Saxon Bawah Walanda: Oaveriessel) ya iku provinsi ing pérangan wétan Walanda. Wewengkon iki duwé klasifikasi NUTS ya iku NL21. Jeneng provinsi iki duwé arti "Daratan seberang sungai IJssel". Kutha krajan Overijssel ya iku Zwolle lan kutha gedhé dhéwé ya iku Enschede. Provinsi iki duwé 1.113.529 jiwa penduduk.

Géografi[besut | besut sumber]

thumb|left|Peta Overijssel thumb|left|Foto Overijssel dari Satelit

Overijssel wewatesan karo Jerman ing wétan, wewengkon Achterhoek (Gelderland) ing kidul, wewengkon Veluwe (Gelderland) lan Flevoland ing kulon, sarta Friesland lan daratan bekas Drenthe ing lor. Ing Overijssel ana telu wewengkon: Kop van Overijssel ing kulon segara, Salland ing pusat provinsi, lan Twente ing wétan. Saliyané kutha krajan Zwolle, kutha-kutha utama liyané ya iku Almelo, Deventer, Enschede,an Hengelo.

Ing pérangan kidul-wétan, lumah provinsi sapérangan gedhé ana wedhi, diselani karo kali-kali cilik kaya Regge, Dinkel lan kali liyané. Ing kulon segara, géologi sapérangan gedhé ana sedimen saka Vecht Overijsselse lan wadhas. Pérangan lor naté katutup déning veen (rawa) kang misahake pengering lan luwih subur saka kidul Drenthe kang naté dianggo kanggo bahan bakar kanggo kabutuhan gedhé. Amung sapérangan cilik kang isih ajeg nganti saiki (Engbertsdijksvenen cedhak Tubbergen, Witteveen (cedhak Haaksbergen), lan Aamsveen (cedhak Enschede). Pérangan bebaya ing kulon segara sapérangan gedhé ana sistem tlaga kang kawujud saka bekas alas gambut-pertambangan, Weerribben, ya iku lahan teles kang duwé aji.

Titik paling dhuwur ing Overijssel ya iku puncak saka Tankenberg, sawijining bukit ing kutha Losser, kang dhuwure 89 mèter (295 kaki). Titik paling andhap ya iku ing Polder Mastenbroek cedhak Kampen kang dhuwure 2 mèter (6 kaki) dbpl.

Kota[besut | besut sumber]

250px|right|Kota di Overijssel

  1. Almelo
  2. Borne
  3. Dalfsen
  4. Dinkelland
  5. Deventer
  6. Enschede
  7. Haaksbergen
  8. Hardenberg
  9. Hellendoorn
  1. Hengelo
  2. Hof van Twente
  3. Kampen
  4. Losser
  5. Oldenzaal
  6. Olst-Wijhe
  7. Ommen
  8. Raalte
  1. Rijssen-Holten
  2. Staphorst
  3. Steenwijkerland
  4. Tubbergen
  5. Twenterand
  6. Wierden
  7. Zwartewaterland
  8. Zwolle

Cithakan:Peta provinsi di Nèderlan

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 
Gemeente ing provinsi Overijssel
Gendéra provinsi Overijssel
Almelo · Borne · Dalfsen · Deventer · Dinkelland · Enschede · Haaksbergen · Hardenberg · Hellendoorn · Hengelo · Hof van Twente · Kampen · Losser · Oldenzaal · Olst-Wijhe · Ommen · Raalte · Rijssen-Holten · Staphorst · Steenwijkerland · Tubbergen · Twenterand · Wierden · Zwartewaterland · Zwolle
Walanda | Daftar provinsi Walanda | Daftar Kutha Walanda

Cithakan:Provinsi Nèderlan


Cithakan:Nèderlan-geo-stub