Overijssel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
overijssel.png

Cithakan:Infobox Dutch Province Overijssel (pengucapan Walanda: [ˌoˑvərˈɛi̯səl]) (Saxon Bawah Walanda: Oaveriessel) ya iku propinsi ing bagian wetan Walanda. Wewengkon iki duwé klasifikasi NUTS ya iku NL21. Jeneng propinsi iki duwé arti "Daratan seberang sungai IJssel". Kutha krajan Overijssel ya iku Zwolle lan kutha paling gedhé ya iku Enschede. Propinsi iki duwé 1.113.529 jiwa penduduk.

Geografi[besut | besut sumber]

thumb|left|Peta Overijssel thumb|left|Foto Overijssel dari Satelit

Overijssel wewatesan karo Jerman ing wetan, wewengkon Achterhoek (Gelderland) ing kidul, wewengkon Veluwe (Gelderland) lan Flevoland ing kulon, sarta Friesland lan daratan bekas Drenthe ing lor. Ing Overijssel ana telu wewengkon: Kop van Overijssel ing kulon segara, Salland ing pusat propinsi, lan Twente ing wetan. Saliyane kutha krajan Zwolle, kutha-kutha utama liyane ya iku Almelo, Deventer, Enschede,an Hengelo.

Ing bagian kidul-wetan, permukaan propinsi sebagian gedhé ana wedhi, diselani karo kali-kali cilik kaya Regge, Dinkel lan kali liyane. Ing kulon segara, géologi sebagian gedhé ana sedimen saka Vecht Overijsselse lan wadhas. Bagian lor nate katutup déning veen (rawa) kang misahake pengering lan luwih subur saka kidul Drenthe kang nate dianggo kanggo bahan bakar kanggo kabutuhan gedhe. Amung sebagian cilik kang isih ajeg nganti saiki (Engbertsdijksvenen cedhak Tubbergen, Witteveen (cedhak Haaksbergen), lan Aamsveen (cedhak Enschede). Bagian bebaya ing kulon segara sebagian gedhé ana sistem danau kang kawujud saka bekas alas gambut-pertambangan, Weerribben, ya iku lahan teles kang duwé nilai.

Titik paling dhuwur ing Overijssel ya iku puncak saka Tankenberg, sawijining bukit ing kutha Losser, kang dhuwure 89 meter (295 kaki). Titik paling andhap ya iku ing Polder Mastenbroek cedhak Kampen kang dhuwure 2 meter (6 kaki) dbpl.

Kota[besut | besut sumber]

250px|right|Kota di Overijssel

  1. Almelo
  2. Borne
  3. Dalfsen
  4. Dinkelland
  5. Deventer
  6. Enschede
  7. Haaksbergen
  8. Hardenberg
  9. Hellendoorn
  1. Hengelo
  2. Hof van Twente
  3. Kampen
  4. Losser
  5. Oldenzaal
  6. Olst-Wijhe
  7. Ommen
  8. Raalte
  1. Rijssen-Holten
  2. Staphorst
  3. Steenwijkerland
  4. Tubbergen
  5. Twenterand
  6. Wierden
  7. Zwartewaterland
  8. Zwolle

Cithakan:Peta propinsi di Walanda

Pranala luar[besut | besut sumber]


 
Gemeente ing provinsi Overijssel
Gendéra provinsi Overijssel
Almelo · Borne · Dalfsen · Deventer · Dinkelland · Enschede · Haaksbergen · Hardenberg · Hellendoorn · Hengelo · Hof van Twente · Kampen · Losser · Oldenzaal · Olst-Wijhe · Ommen · Raalte · Rijssen-Holten · Staphorst · Steenwijkerland · Tubbergen · Twenterand · Wierden · Zwartewaterland · Zwolle
Walanda | Daftar provinsi Walanda | Daftar Kutha Walanda

Cithakan:Propinsi Walanda


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Overijssel&oldid=1080453"