OECD

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Organisasi kanggo Kerjasama lan Pengembangan Ékonomi (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development) ya iku organisasi internasional sing anggotane telung puluh nagara sing nerima prinsip dhémokrasi perwakilan lan ékonomi pasar bébas. Organisasi iki ngadek taun 1948 nganggo jeneng Organisasi kanggo Kerjasama Ékonomi Éropah (OEEC - Organisation for European Economic Co-operation), dipanggedhèni déning Robert Marjolin saka Prancis, kanggo mbantu njalanke Marshall Plan, kanggo rekonstruksi Éropah kidul Perang Dunia II. Seteruse, keanggotaane saya akèh saka nagara-nagara non-Éropah, lan taun 1961, dibentuk manèh dadi OECD déning Konvensi tentang Organisasi kanggo Kerjasama lan Pangembangan Ékonomi.

Anggota[1][besut | besut sumber]

Nagara anggota OECD (taun 2010). Anggota asli berwarna biru peteng

Anggota penuh ana telung puluh;[2] 25 diantarane (ditandhani karo *) dianggep dadi nagara sing duwé panghasilan duwur déning Bank Dunia taun 2006.

Anggota sèng ngadeke organisasi (1961):
 Amérika Sarékat*
 Ostenrik*
 Nèderlan*
 Bèlgi*
 Karajan Manunggal*
 Bosnia dan Herzegovina
 Dhènemarken*
 Republik Irlandia*
 Islandia*
 Itali*
 Jerman*
 Kanada*
 Luksemburg*
 Nurwègen*
 Prancis*
 Portugal*
 Spanyol*
 Swèdhen*
  Swiss*
 Turki
 Yunani*
Nagara sing gabung (miturut urutan taun gabung):
 Jepang* (1964)
 Finlan* (1969)
 Ostrali* (1971)
 Selandia Baru* (1973)
 Libya* (1983)
 Meksiko (1994)
Cithakan:Country data Republik Républik Céko* (1995)
 Koréa Kidul* (1996)
 Hungaria (1996)
 Polen (1996)
 Slovakia (2000)
 Chile (2010)
 Slovénia* (2010)
 Israèl* (2010)

Kandidat anggota[besut | besut sumber]

 Estonia
 Russia

Akan menjadi anggota[besut | besut sumber]

 Brazil
 Cina
 India
 Indonésia
 Afrika Selatan[4]

Kerangka makarya[besut | besut sumber]

Ékonomi [5]
Daya Saing
Pertanian
Pertumbuhan ékonomi
Perusahaan, Industri dan Servis
Kewewengkonan
Pangyasa perdésaan dan perkotaan
Pangyasa
Masalah-2 Pangyasa
Pamaréntahan
Lembaga Pamaréntah
Pemberantasan Korupsi
Manajemen Perlayanan Publik
Reformasi peraturan
Kelestarian
Perikanan
Energi
Lingkungan Hidup
Kesinambungan Pangyasa
Kemasyarakatan
Wiyata
Ketenaga Kerjaan
Masalah Kesejahteraan Masarakat
Keséhatan
Migrasi
Keuangan
Pasar Keuangan
Asuransi dan Pension
Investasi
Perpajakan
Pembaruan
Bioteknologi
Teknologi Informasi dan komunikasi
Ilmu kawruh dan inovasi

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:OECD