OECD

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Organisasi kanggo Kerjasama lan Pengembangan Ekonomi (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development) ya iku organisasi internasional sing anggotane telung puluh nagara sing nerima prinsip dhémokrasi perwakilan lan ékonomi pasar bebas. Organisasi iki ngadek tahun 1948 nganggo jeneng Organisasi kanggo Kerjasama Ekonomi Éropah (OEEC - Organisation for European Economic Co-operation), dipimpin déning Robert Marjolin saka Perancis, kanggo mbantu njalanke Marshall Plan, kanggo rekonstruksi Éropah kidul Perang Dunia II. Seteruse, keanggotaane saya akèh saka nagara-nagara non-Éropah, lan tahun 1961, dibentuk manèh dadi OECD déning Konvensi tentang Organisasi kanggo Kerjasama lan Pangembangan Ekonomi.

Anggota[1][besut | besut sumber]

Nagara anggota OECD (tahun 2010). Anggota asli berwarna biru peteng

Anggota penuh ana telung puluh;[2] 25 diantarane (ditandai karo *) dianggep dadi nagara sing nduwèni panghasilan duwur déning Bank Dunia tahun 2006.

Anggota seng ngadeke organisasi (1961):
 Amerika Serikat*
 Austria*
 Walanda*
 Belgia*
 Britania Raya*
 Bosnia dan Herzegovina
 Denmark*
 Republik Irlandia*
 Islandia*
 Italia*
 Jerman*
 Kanada*
 Luksemburg*
 Norwegia*
 Perancis*
 Portugal*
 Spanyol*
 Swedia*
  Swiss*
 Turki
 Yunani*
Nagara sing gabung (miturut urutan taun gabung):
 Jepang* (1964)
 Finlandia* (1969)
 Australia* (1971)
 Selandia Baru* (1973)
 Libya* (1983)
 Mèksiko (1994)
 Republik Ceko* (1995)
 Korea Selatan* (1996)
 Hungaria (1996)
 Polen (1996)
 Slovakia (2000)
 Chile (2010)
 Slovenia* (2010)
 Israèl* (2010)

Kandidat anggota[besut | besut sumber]

 Estonia
 Russia

Akan menjadi anggota[besut | besut sumber]

 Brazil
 China
 India
 Indonésia
 Afrika Selatan[4]

Kerangka kerja[besut | besut sumber]

Ekonomi [5]
Daya Saing
Pertanian
Pertumbuhan ékonomi
Perusahaan, Industri dan Servis
Kewewengkonan
Pembangunan perdésaan dan perkotaan
Pembangunan
Masalah-2 Pembangunan
Pamaréntahan
Lembaga Pamaréntah
Pemberantasan Korupsi
Manajemen Perlayanan Publik
Reformasi peraturan
Kelestarian
Perikanan
Energi
Lingkungan Hidup
Kesinambungan Pembangunan
Kemasyarakatan
Pendidikan
Ketenaga Kerjaan
Masalah Kesejahteraan Masyarakat
Keséhatan
Migrasi
Keuangan
Pasar Keuangan
Asuransi dan Pension
Investasi
Perpajakan
Pembaruan
Bioteknologi
Teknologi Informasi dan komunikasi
Ilmu pengetahuan dan inovasi

Catetan Sikil[besut | besut sumber]

Lihat pula[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:OECD

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=OECD&oldid=1101547"