Islam ing Italia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Masjid Roma, masjid kang gedhé dhéwé ing Donya Wétan.

Islam iku agama tauhid wigati kang dipraktèkaké déning minoritas ing Italia. Miturut prakiran taun 2011, 2% kang ndunungi Italia ndhèrèk agama iki. Wong-wong Muslim wis ana ing Italia wiwit abad kaping 9, nalika Sisilia dipréntah déning Kalifat Abbasid. Wong Muslim cacahé gedhé ing Italia wiwit taun 827 (pendhudhukan kapisan Mazara) nganti abad kaping 12. Pambedhahan Sisilia déning wong Normandia marai agama Islam dadi sangsaya suda kang nganut, déné akèhé wong Muslim kang murtad lan ijrah menyang Afrika lor. Sanadyan mangkono, isih ana komunitas Muslim cilik kang bisa panggah èksis nganti paling ora taun 1300, ya iku nalika kampung Muslom ing Lucera dibesmi nganti sirna. Sawisé iku, nganti abad kaping 20, agama Islam mèh ora ana ing Italia. Nalika abad kaping 20, para imigran Somali kapisan padha wiwit mara saka Somalia Italia. Banjur ing taun-taun kang rada kapungkur, ana migrasi saka Albania, Maroko, Mesir lan Tunisia. Saliyané iku uga akèh wong Italia pribumi kang mèlu ngrangkul agama Islam, cacahé ana antara 50.000 nganti 70.000.[1] Cacahé saya tumuwuh, sangsaya akèh wong kang ora marem karo agama Kristen banjur mlebu Islam kanggo nemu panglipur bathin.[2]

Status kukum[besut | besut sumber]

Agama Islam iku ora diakoni kanthi resmi déning nagara. Pangakonan resmi sawijining agama kang séjé saka agama Katulik atas nama pamaréntah Italia iku urusané Présidèn lan déné panjaluké Mantri Dalam Negeri.[3] Agama liyané, kalebu Yahudi lan grup-grup kang luwih cilik kaya ta Gréja Sidhang-Sidhang Jemaat Allah lan Gréja Advent Dina Kapitu, wis disarujuki déning pamaréntah Italia. Manawa wis diakoni kanthi resmi, agama iku olèh kasempatan bathi pajeg kang diarani wolu per sèwu.[4] Pangakonan resmi iku ora mung déné cacahé para jemaah waé, nanging uga merlokaké kasarasèn antara dhasar-dhasar agama iku lan Undang-Undang Dhasar Italia.[5] Ing taun 2005, sawijining majlis wong-wong Muslim diyasa Mantri Dalam Negeri.[6] Nanging anggota majlis iki kerep ora akur, kang nggawé kinèrjané ora patiya rikat.[7][7][8]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pulo Pantelleria kang dunungé antaraning pucuk kulon Sisilia lan Afrika Lor iku ditaklukaké déning Wong Arab ing taun 700.

Kaanan saiki[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]