Bologna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox Italin comune Bologna iku kutha krajan Regione Emilia-Romagna sing ana ing pérangan tengah Italia. Sing ndunungi 367.000 jiwa (2005).

Sajarah[besut | besut sumber]

Kutha Bologna diyasa Etruscans nganggo jeneng Felsina ing taun 534 sadurungé Masèhi. Koréa Etruscans kanthi maju wonten cedhak Greja Santo Lukas ingkang diyasa wonten dhuwur bukit. Wonten abad angka 4 sakdurungipun Masehi, Bologna dikuasai déning Boii, ingkang sakwisipun dadi asal usul jeneng Bononia wonten koloni Romawi gadhah kuwasa wonten taun 189 sakdurungipun Masehi. Wonten era Romawi, populasi Bologna kinten-kinte saantawis 12.000 - 30.000. Wonten mangsa jaya, Bologna dadi kutha kaping kalih wonten Italia saha dadi kutha paling wigati amarga pirang-pirang candhi saha arena pertunjukan. Kutha punika uga natè kobongan wonten masa pamaréntahan Claudius saha sakwisipun diyasa bali kalih Nero wonten abad kapisan.

Aspek wigati[besut | besut sumber]

Karana tlatah kang dumunung wonte ing tetengah wewengkon Italia, Bologna gadhah salah satunggalipun kutha ing kang peting minangka ngubungake ing babagan trasportasi darat.Kutha kang ugi gadhah aneka indhustri wigati kaya ta indhustri ing pagolahan dedharan, elektronika, piranti mékanik, retail, lan Bologna ugi kagolong dados kutha kapisanan ingkang wonten ing tlatah Italia tumuju peken woh lan sayuran. Kutha wujuake salah satunggalipun satunggal yotro uga dikubengi monumen lan musiyum.

Ing kutha Bologna madeg salah sawijinipun universitas kang dipunparingi nama Universitas Bologna ingkang kagolong universitas tuwa ing donya minangka cacah mahasiswa kirang langkung 100.000 ing saubengé panjrur donya

Cithakan:Kutha krajan region Itali