Addis Ababa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Addis Ababa
Skyline of Addis Ababa
Péta Ethiopia
Péta Ethiopia
Coordinates: Cithakan:Country abbreviation 9°2′0″N 38°42′0″E / 9.03333°L 38.70000°W / 9.03333; 38.70000
Chartered city Addis Ababa
Government
 • Walikutha Berhanu Deresa
Area
 • City 530,14 km2 (20,469 sq mi)
 • Land 530,14 km2 (20,469 sq mi)
Population (2007)
 • City 3.627.934
 • Density 5.607,96/km2 (1,452,450/sq mi)
 • Urban 2.993.719
 • Metro 2.973.004

Addis Ababa (basa Amhara አዲስ አበባ, "kembang anyar") iku kutha krajan Etiopia. Addis Ababa ndarbèni status kutha lan provinsi. Kutha iki nduwé luwih saka 80 suku bangsa kang wicara jroning 80 basa, lan komunitas Kristen lan Muslim. Dunungé ana ing 9°1'60" Lintang Lor, 38°42' Bujur Wétan (9.0333, 38.7). [1]

Panggonan iki dipilih déning Ratu Taytu Betul lan didegaké ing taun 1886 déning garwané, Kaisar Menelik II, lan saiki nduwèni padunung watara 4 yuta jiwa, kanthi tuwuhing padunung taunan 8%.

Kutha iki dumunung ing sikilé Gunung Entoto lan dihubungaké karo mancanagara liwat Papan Anggegana Internasional Bole. Addis Ababa uga ndarbèni jalur sepur menyang Djibouti.

Fosil kerangka manungsa purba "Lucy" (ing Ethiopia diarani Dinkinesh) disimpen ing muséum nasional ing Addis Ababa.

Subbagéyan2[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Addis Ababa ing Wikimedia Commons.


Kutha-kutha ing Ethiopia

Adama (Nazret) | Addis Ababa | Adigrat | Adwa | Ambo | Arba Minch | Asaita | Asella | Asosa | Awasa | Axum | Bahir Dar | Debre Berhan | Debre Marqos | Debre Tabor | Debre Zeyit | Degehabur | Dembidolo | Dessie | Dila | Dire Dawa | Gambela | Goba | Gode | Gondar | Harar | Irgalem | Jijiga | Jimma | Kebri Dahar | Kombolcha | Mek'ele | Negele Arsi | Negele Boran | Nekemte | Shashamane | Sodo | Weldiya | Wukro | Ziway


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Addis_Ababa&oldid=991569"