Addis Ababa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Addis Ababa
Skyline of Addis Ababa
Péta Ethiopia
Péta Ethiopia
Chartered city Addis Ababa
Papréntahan
 • Walikutha Berhanu Deresa
Laladan
 • City 530,14 km2 (20,469 sq mi)
 • Land 530,14 km2 (20,469 sq mi)
Cacah warga (2007)
 • City 3.627.934
 • Pepadhet 5.607,96/km2 (1,452,450/sq mi)
 • Urban 2.993.719
 • Métro 2.973.004

Addis Ababa (basa Amhara አዲስ አበባ, "kembang anyar") iku kutha krajan Etiopia. Addis Ababa ndarbèni status kutha lan provinsi. Kutha iki nduwé punjul 80 bebrayan kang wicara sajeroning 80 basa, lan komunitas Kristen lan Muslim. Dunungé ana ing 9°1'60" Lintang Lor, 38°42' Bujur Wétan (9.0333, 38.7). [1]

Panggonan iki dipilih déning Ratu Taytu Betul lan diyasa ing taun 1886 déning garwané, Maharaja Menelik II, lan saiki sing ndunungi watara 4 yuta jiwa, kanthi tuwuhing sing ndunungi taunan 8%.

Kutha iki dumunung ing sikilé Gunung Entoto lan digayutaké karo mancanagara liwat Papan Anggegana Internasional Bole. Addis Ababa uga ndarbèni jalur sepur menyang Djibouti.

Fosil kerangka manungsa purba "Lucy" (ing Ethiopia diarani Dinkinesh) disimpen ing musiyum nasional ing Addis Ababa.

Subbagéan2[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]