Khartoum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Khartoum
الخرطوم al-Kharṭūm
Khartoum di malam hari
Khartoum di malam hari
Official seal of Khartoum
Lambang
Peparab: Kota Segitiga
The Triangular City
Nagara  Sudan
Praja Khartoum
Papréntahan
 • Gubernur Abdul Rahman Alkheder
Cacah warga (2008)
 • Urban 639.598
 • Métro 5.274.321 (Khartoum)
Peta Sudan kang nuduhaké lokasi Khartoum

Khartoum (basa Arab: الخرطوم al-Ḫarṭūm "tlalé gajah") iku kutha krajan nagara Sudan, sisan kutha krajan praja Khartoum. Dunungé ing titik patemon Kali Nil, kang mili saka Uganda, karo Kali Nil Biru, kang mili saka arah kulon ing Ethiopia.

Wewengkon kutha Khartoum duwé populasi 1.974.780 jiwa (1 Januari 2005), ndadèkaké kutha iki kutha gedhé dhéwé kaloro ing Sudan. Koordinat Khartoum ya iku 15° 34′ 34″ LU 32° 32′ 5″ BT.

Khartoum diadegaké taun 1821 minangka pos militèr Mesir, nanging tuwuh dadi pusat perdagangan regional. Para tentara kang loyal marang Mahdi Muhammad Ahmad ngepung Khartoum wiwit 13 Maret 1884, nglawan wadyabala kang dipimpin Jenderal Britania Charles George Gordon. Kutha kang rusak mau karebut déning para pendhukung Mahdi ing tanggal 26 Januari 1885.

Sadawaning taun 1970-an lan 1980-an, Khartoum dadi tujuan atusan èwon pangungsi-pangungsi konflik saka Chad, Ethiopia lan Uganda. Para pangungsi mau manggon ing kawasan-kawasan kumuh ing [inggir kutha, wiwit tengahan taun 1980-an, akèh pangungsi kang mlayu saka Perang Sedulur II Sudan lan konflik Darfur uga manggon ing Khartoum.

Pawiyatan luhur lan musiyum[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]