Khartoum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Khartoum
الخرطوم al-Kharṭūm
Khartoum di malam hari
Khartoum di malam hari
Official seal of Khartoum
Seal
Nickname(s): Kota Segitiga
The Triangular City
[[file:Cithakan:Location map Sudan|240px|Khartoum is located in Cithakan:Location map Sudan]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; left: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Sudan|6x6px|Khartoum|link=|alt=]]
Khartoum
Lokasi Khartoum di Sudan
Coordinates: 15°37′59″N 32°31′59″E / 15.63306°L 32.53306°W / 15.63306; 32.53306Koordinat: 15°37′59″N 32°31′59″E / 15.63306°L 32.53306°W / 15.63306; 32.53306
Nagara Flag of Sudan Sudan
Nagara Bagian Khartoum
Government
 • Gubernur Abdul Rahman Alkheder
Population (2008)
 • Urban 639.598
 • Metro 5.274.321 (Khartoum)
Peta Sudan kang nuduhaké lokasi Khartoum

Khartoum (basa Arab: الخرطوم al-Ḫarṭūm "tlalé gajah") iku kutha krajan nagara Sudan, sekaligus kutha krajan nagara bagéan Khartoum. Dunungé ing titik patemon Kali Nil, kang mili saka Uganda, karo Kali Nil Biru, kang mili saka arah kulon ing Ethiopia.

Wewengkon kutha Khartoum nduwèni populasi 1.974.780 jiwa (1 Januari 2005), ndadèkaké kutha iki kutha paling gedhé kaloro ing Sudan. Koordinat Khartoum ya iku 15° 34′ 34″ LU 32° 32′ 5″ BT.

Khartoum diadegaké taun 1821 minangka pos militèr Mesir, nanging tuwuh dadi pusat perdagangan regional. Para tentara kang loyal marang Mahdi Muhammad Ahmad ngepung Khartoum wiwit 13 Maret 1884, nglawan pasukan kang dipimpin Jenderal Britania Charles George Gordon. Kutha kang rusak kasebut karebut déning para pendhukung Mahdi ing tanggal 26 Januari 1885.

Sadawaning taun 1970-an lan 1980-an, Khartoum dadi tujuan atusan èwon pangungsi-pangungsi konflik saka Chad, Ethiopia lan Uganda. Para pangungsi mau manggon ing kawasan-kawasan kumuh ing [inggir kutha, wiwit tengahan taun 1980-an, akèh pangungsi kang mlayu saka Perang Sedulur II Sudan lan konflik Darfur uga manggon ing Khartoum.

Pawiyatan luhur lan muséum[sunting | besut sumber]

Referensi[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Khartoum&oldid=969098"