Tripoli

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Disambig.svg
Kanggé kaginan sanès, pirsani Tripoli (disambiguasi).
Tripoli
طرابلس
Bèntèng Tripoli lan Lapangan Ijo
Bèntèng Tripoli lan Lapangan Ijo
Official seal of Tripoli
Seal
Lokasi Tripoli ing Libya, Afrika.
Lokasi Tripoli ing Libya, Afrika.
Nagara Libia
Sha'biyah Tripoli Sha'biyah
Government
 • Head of the People's Committee Abdullatif Abdulrahman Aldaali
Area
 • Total 400 km2 (200 sq mi)
Elevation 81 m (266 ft)
Population (2004)
 • Total 1.682.000
Time zone EET (UTC+2)
 • Summer (DST) not observed (UTC+2)
Website http://www.tripoli.info

Tripoli (Basa Arab: طرابلس Ṭarābulus - uga طرابلس الغرب Ṭarā-bu-lus al-Gharb[1] Basa Libia sadina-dina: Ṭrābləs asal saka "kanggo telung kutha" Basa Yunani: Τρίπολη, Basa Turki: Trablus) iku kutha paling gedhé lan kutha krajan Nagara Libia. Tripoli nduwèni padunung 1.69 yuta jiwa. Kutha iki dumunung ing sisih lor-kulon ana ing pinggir ara-ara pasir, lan pinggir Segara Mediterania. Tripoli diadegaké ing abad kaping-7 SM déning wong Phoenicia, sing mènèhi jeneng Oea.[2]

Tripoli iku kutha sing paling gedhé, kutha pelabuhan utama, lan pusat perdagangan lan indhustri ing Libia. Ing kutha iki uga dumunung Universitas Al-Fateh. Amarga dawané sajarah kutha iki, akèh tinemu situs-situs arkèologi wigati ing Tripoli. Cuaca ing Tripoli umumé padha karo cuaca ing tlatah Mediterania, kanthi mangsa panas sing garing lan panas, mangsa adhem kang njekut lan curah udan kang samadya.

"Tripoli" uga duwé makna "Sha'biyah" (pamérangan administratif paling dhuwur ing sistem Libia).

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah kuna[besut | besut sumber]

Kutha iki diadegaké ing abad kaping-7 SM, déning bangsa Phoenicia, kang mènèhi jeneng "Oea". Bangsa iki manawa katarik marang tlatah iki amarga anané pelabuhan alam kang apik, diapit déning ujung cilik ing sisih kuloné, Sabanjuré tlatah iki dikuwasani déning panguwasa Cyrenaica (sawijining koloni wong Yunani saka pasisir Afrika Lor, wétané Tripoli, setengah dalan saka Mesir. Iklim:

Cuaca rata-rata ing Tripoli
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Rata-rata dhuwur °F (°C) 63 (17) 66 (19) 70 (21) 78 (26) 85 (29) 92 (33) 95 (35) 95 (35) 92 (33) 84 (29) 73 (23) 65 (18) 80 (27)
Rata-rata endhèk °F (°C) 44 (7) 45 (7) 49 (9) 54 (12) 61 (16) 67 (19) 69 (21) 71 (22) 69 (21) 63 (17) 53 (12) 47 (8) 58 (14)
Curah Udan inch (mm) 2.7 (68.6) 1.6 (40.6) 1.0 (25.4) 0.5 (12.7) 0.2 (5.1) 0.1 (2.5) n/a (n/a) n/a (n/a) 0.4 (10.2) 1.5 (38.1) 2.4 (61) 3.2 (81.3) 13,7 (348)
Sumber: {{{source}}} 2008-01-06


Kutha kembar[besut | besut sumber]

Referensi lan cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Maknané Tripoli kulon kanggo mbédakaké saka Tripoli, Libanon
  2. ^ Hopkins, Daniel J (1997). Merriam-Webster's Geographical Dictionary (Index). Merriam-Webster. ISBN 0-8777-9546-0. 
  • Kalebu tèks saka Collier's New Encyclopedia (1921).

Wacan[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Tripoli ing Wikivoyage

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Tripoli ing Wikimedia Commons.

Cithakan:Municipalitas ing Libia Cithakan:Kutha krajan ing Liga Arab


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tripoli&oldid=1056147"