Tripoli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tripoli
طرابلس
Bèntèng Tripoli lan Lapangan Ijo
Bèntèng Tripoli lan Lapangan Ijo
Official seal of Tripoli
Lambang
Lokasi Tripoli ing Libya, Afrika.
Lokasi Tripoli ing Libya, Afrika.
Nagara Libia
Sha'biyah Tripoli Sha'biyah
Papréntahan
 • Head of the People's Committee Abdullatif Abdulrahman Aldaali
Laladan
 • Gunggung 400 km2 (200 sq mi)
Élevasi 81 m (266 ft)
Cacah warga (2004)
 • Gunggung 1.682.000
Zona wektu EET (UTC+2)
 • Usum panas (DST) not observed (UTC+2)
Situs wèb http://www.tripoli.info

Tripoli (Basa Arab: طرابلس Ṭarābulus - uga طرابلس الغرب Ṭarā-bu-lus al-Gharb[1] Basa Libia sadina-dina: Ṭrābləs asal saka "kanggo telung kutha" Basa Yunani: Τρίπολη, Basa Turki: Trablus) iku kutha gedhé dhéwé lan kutha krajan Nagara Libia. Tripoli sing ndunungi 1.69 yuta jiwa. Kutha iki dumunung ing sisih lor-kulon ana ing pinggir ara-ara pasir, lan pinggir Segara Mediterania. Tripoli diadegaké ing abad kaping-7 SM déning wong Phoenicia, sing mènèhi jeneng Oea.[2]

Tripoli iku kutha sing gedhé dhéwé, kutha pelabuhan utama, lan pusat perdagangan lan indhustri ing Libia. Ing kutha iki uga dumunung Universitas Al-Fateh. Amarga dawané sajarah kutha iki, akèh tinemu situs-situs arkèologi wigati ing Tripoli. Cuaca ing Tripoli lumrahé padha karo cuaca ing tlatah Mediterania, kanthi mangsa panas sing garing lan panas, mangsa adhem kang njekut lan curah udan kang samadya.

"Tripoli" uga duwé makna "Sha'biyah" (pamérangan administratif paling dhuwur ing sistem Libia).

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah kuna[besut | besut sumber]

Kutha iki diadegaké ing abad kaping-7 SM, déning bangsa Phoenicia, kang mènèhi jeneng "Oea". Bangsa iki manawa katarik marang tlatah iki amarga anané pelabuhan alam kang apik, diapit déning ujung cilik ing sisih kuloné, Sabanjuré tlatah iki dikuwasani déning panguwasa Cyrenaica (sawijining koloni wong Yunani saka pasisir Afrika Lor, wétané Tripoli, setengah dalan saka Mesir. Iklim:

Climate data for Tripoli
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
[butuh sitiran]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Réferènsi lan cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Maknané Tripoli kulon kanggo mbédakaké saka Tripoli, Libanon
  2. ^ Hopkins, Daniel J (1997). Merriam-Webster's Geographical Dictionary (Index). Merriam-Webster. ISBN 0-8777-9546-0. 
  3. ^ "Weatherbase: Historical Weather for Tripoli, Libya".  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Paramèter |accessmonthday= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  • Kalebu tèks saka Collier's New Encyclopedia (1921).

Wacan[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani Tripoli.

Cithakan:Municipalitas ing Libia Cithakan:Kutha krajan ing Liga Arab