Beirut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Beirut
بيروت Bayrūt
Beyrouth (French)
Official seal of Beirut
Lambang
Nagara  Libanon
Governorat Beirut, Kutha krajan
Pamaréntahan
 • Wali kutha Bilal Hamad
Tlatah
 • Kutha 85 km2 (32,82 sq mi)
Cacah jiwa (2009)
 • City 2 100 234
 • Métro ~ 3 000 000
+2
 • Mangsa Panas (DST) +3 (UTC)
Sana jaringan City of Beirut
Gambar:BeirutAlOmari.jpg
Masjid Mohammad al-Amin di Beirut

Beirut (basa Arab: بيروت;, Bayrūt) utawa jeneng Prancisé, Beyrouth, iku kutha krajan nagara Libanon lan uga dadi kutha paling gedhé ing nagara kasebut. Kutha iki dipanggoni déning 1,2 yuta juwa nanging yèn laladan metropolitan ing saubengé diitung dadi 2,1 yuta. Sadurungé Perang Sedulur Lebanon pecah, kutha iki antuk julukan "Paris ing Donya Wétan " amarga swasana kosmopolitané.

Saiki, Beirut wis ngalami manéka upaya rekonstruksi. Kutha iki dadi lokasi Jeux de la Francophonie taun 2009 lan dadi salah siji calon tuan omah potensial Olimpiade 2024. Manéka organisasi internasional uga duwé kantor ing Beirut kaya ta ILO lan UNESCO sing duwé kantor kanggo laladan Arab ing kutha iki.

Transportasi[besut | besut sumber]

Gambar:Beirut air balloon.jpg
Sesawangan kutha Beirut

Papan anggegana sing dumunung ing kutha iki ya iku Papan Anggegana Internasional Rafik Hariri, sing sadurungé duwé jeneng Papan Anggegana Internasional Beirut. Jeneng anyar kasebut dipigunakaké kanggo ngurmati Rafik Hariri, mantan Perdhana Mentri Lebanon sing diprejaya.

Géografi[besut | besut sumber]

Beirut dumunung antarané Bukit Al-Asyrafiyah lan Al-Musaytibah, Beirut dumunung ing sawijining lembah kalindhung, papan wong Romawi yasa saluran banyu ngisor lemah kanggo masok sing ndunungi kutha sing terus tuwuh.

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Becker C, Soetrisno E. 2001.100 Kota Besar Bersejarah di Dunia. Jakarta: Ladang Pustaka dan Intimedia.
  1. ^ "Beirut, Lebanon". Lacity.org. Dijupuk 2009-05-05. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n "Twinning the Cities". City of Beirut. Dijupuk 2008-01-13. 
  3. ^ "Yerevan Municipality - Sister Cities". © 2005-2009 www.yerevan.am. Dijupuk 2009-06-22.  Pranala njaba ing |publisher= (pitulung)
  4. ^ "Isfahan, Beirut named sister cities". MNA. Dijupuk 2007-05-02. 
  5. ^ "Sister Cities of Istanbul". Dijupuk 2007-09-08. 

Cithakan:Kutha krajan ing AsiaCithakan:Lebanon-geo-stub