Strasbourg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Strasbourg
Strasbourg Cathedral towering above the Old Town
Strasbourg Cathedral towering above the Old Town
Gendéra Strasbourg
Gendéra
Coat of arms of Strasbourg
Coat of arms
Strasbourg is located in Prancis
Strasbourg
Strasbourg
Koordhinat: 48°35′04″N 7°44′55″E / 48.584445°N 7.748612°E / 48.584445; 7.748612Koordhinat: 48°35′04″N 7°44′55″E / 48.584445°N 7.748612°E / 48.584445; 7.748612
Nagara Prancis
Region Alsace
Department Bas-Rhin
Arrondissement Strasbourg-Ville
Canton chief town of 10 cantons
Intercommunality Urban Community of Strasbourg
Pamaréntahan
 • Walikutha (2008–2014) Roland Ries (PS)
Tlatah1 78,26 km2 (3,022 sq mi)
 • Kutha (2006[1]) 222 km2 (86 sq mi)
 • Métro (2006[1]) 1.351,5 km2 (5,218 sq mi)
Cacah jiwa (2006[2])2 272.975
 • Urut 7th in France
 • Kapadhetan 35/km2 (90/sq mi)
 • Kutha (2006[1]) 440.264[3]
 • Métro (2006[1]) 638.670[4]
CET (UTC +1)
INSEE/Postal code 67482
Dialling codes 0388, 0390
Elevation 132–151 m (433–495 ft)
Sana jaringan http://www.strasbourg.eu/

1 French Land Register data, which excludes lakes, ponds, glaciers > 1 km² (0.386 sq mi or 247 acres) and river estuaries.

2 Population without double counting: residents of multiple communes (e.g., students and military personnel) only counted once.
Imperial City of Strasbourg
Free Imperial City of the Holy Roman Empire
1262–1681
Kutha krajan Strasbourg
Pamaréntahan Republic
Jaman sujarah Middle Ages
 •  City founded 12 BC
 •  Acquired by the Empire 923 1262
 •  Gained Reichsfreiheit 1262
 •  Straßburger Revolution 1332
 •  Annexed by France 1681
 •  Annexation recognised by
    the Holy Roman Empire
 
1697
Sadurungé
Sawisé
Duchy of Swabia Duchy of Swabia
Early Modern France
Warning: Value not specified for "common_name"

Strasbourg (basa Jerman: Straßburg) minangka kutha krajan région Alsace lan departemèn saking Bas-Rhin ingkang dumunung wonten ing Prancis pérangan wétan. Cacahing penduduk sajumlah 272.800 jiwa (2004). Kutha punika kagungan wiyar wewengkon 78,26 km². Kanthi kagungan angka kepadhatan penduduk sakitar 3.486 jiwa/km². Kutha punika misuwur kanthi sebutan Grande Île* katetepaken minangka Situs Warisan Donya UNESCO wonten ing taun 1988. Kutha punika dumunung wonten ing pinggir Kali Rhein.

Kutha punika ugi minangka kutha, kursi saking Dewan Éropah wonten ing 1949, ingkang Parlemèn Éropah saking taun 1992 lan Pengadilan Hak Asasi Manungsa Éropah kanggé Pura Hak Asasi Manungsa wiwit 1998, lawang sekuritas Éropah lan modal saking Éropah. Tiyang-tiyang ingkang dumunung wonten ing Strasbourg dipunwastani Strasbourgeois (wonten ing basa Prancis).

Kutha punika minangka kutha ingkang dados wates kaliyan Nagara Jerman, Strasbourg dados kutha ingkang bicultural. Sugih bab sajarahipun kanthi nilaraken kathah sanget warisan arsitèktur ingkang apik sanget. Kutha ingkang dumunung wonten ing Big Island, sedayanipun kalebetaken wonten ing World Heritage déning UNESCO wiwit taun 1988 kalebet ugi Katedral Notre Dame Strasbourg sarta distrik La Petite France.[5].

Strasbourg ugi dados simbul Prancis-Jerman, langkung wiyar malih minangka simbul saking Uni Éropah. Kutha punika mligi bab pulitik, fungsi budaya lan kalembagan. Kanthi makaten dados salah satunggaling kutha kados déné Jenewa utawi New York, ingkang minangka papan organisasi internasional tanpa modal nagara.[6] Strasbourg ugi minangka kutha konferènsi internasional, ingkang angka kalih ing Prancis sasampunipun kutha Paris.[7].

Kawontenan sapérangan lembaga nasional misuwur, kados ta Teater Nasional, kaliyan Kapustakan Nasional lan Universitas lan National Rhine Opera ndadosaken kutha punika minangka punjer budaya ingkang wigati.

Strasbourg ugi minangka kutha pelajar ingkang ageng, Universitas, sekolah ageng (Cuej, ENA, Sciences Po Strasbourg, INSA de Strasbourg, International Space University, ESBS, ECAM Strasbourg Europe, ENGEES, EOST, ECPM, Télécom Physique Strasbourg, ENSIIE lsp.) wujud sawijining universitas utama ingkang kagungan taraf tingkat internasional. 20% mahasiswa asing ingkang asalipun langkung saking satunggal atus nagara.[8] Universitas majang 18 Pamenang Nobel ing tembok, inggih punika panampa méka tènder kanggé invèstasi mangsa ngajeng, ingkang ndadosaken universitas punika minangka universitas unggulan wonten ing bab pendidikan tinggi lan panalitèn ing donya.[9] · [10].

Toponymy (Ilmu nama Papan)[besut | besut sumber]

Nama kapisanan kutha punika inggih Celtic * Argantorati>' Argentorate, Romanized minangka Argentoratum (' Cithakan:S Argentoraton-), nama ingkang sami kaliyan Argentre (Mayenne, Argentrato' Cithakan:-s). Ètimologi saking istilah punika dados padudon, sapérangan mirsani link kanthi Dewi Ageng Celtic, ingkang minangka' Argantia jejuluk ingkang dipunidhéntifikasikaken kaliyan bulan. Rasa ingkang paling umum.[11]

Lajeng, ndhèrèkaken integrasi saking èntitas Jerman, kutha punika bote malih dados wates, ananging wonten ing punjer saking jaringan kutha-kutha Jerman. Pamanggihipun amargi Strasbourg boten malih dados sumbu kali lan kapusata lèr-kidul ananging ugi wétan-kilèn. Strasbourg panci dados salah satunggal saking sapérangan kreteg kanggé nyebrang kali Rhine, kanthi makaten dipunmadhegaken wonten ing jalur utama wétan-kilèn. Namanipun lajeng ngrembaka dados Straßburg bètèng (Burg mati, yasan bètèng) ing margi (die Straße), asalipun saking nama mantan Stratiburg Tinggi Jerman amargi èwah gingsiripun konsonan dipunsebutaken ingkang angka kapisanan nalika abad kaping enem déning St Gregorius.[12].

Kommune utawi kutha punika dipunsebut wonten ing Strassburg minangka Straßburg[13] wonten ing Jerman lan Strossburi[14] wonten ing Spanyol.

Tangga Kutha[besut | besut sumber]

Cithakan:Lokasi Tangga Kutha

Iklim[besut | besut sumber]

Kahanan nalika musim dingin

Cithakan:Météo France

Iklim ingkang wonten ing Strasbourg inggih punika jinis iklim laut (' Cfb adhedhasar Köppen klasifikasi) kanthi amplitudo suhu rélatif relatif. Kanthi makaten, musim dingin ngalami jawah salju, déné sapérangan dinten nalika musim panas saged panas sanget. Dumunung wonten ing antawising kalih pagunungan (Vosges lan Black Forest) kutha punika boten kènging angin. Mekaten ugi, curah hujan rélatif sakedhik lan boten aturan manawi kabandhingaken kaliyan laladan Prancis ingkang sanès kanthi perlindhungan alami saking angin barat ingkang minangka èfèk Vosges (fohn èfèk). Kutha punika asring kènging badai ingkang ageng wonten ing wiwitan lan pungkasan musim panas.

Kirangipun angin, suhu inggil wonten ing musim panas sarta papan dunung ugi amargi prabawa saking polusi[15].

Cithakan:Relevé météo

Kabupatèn[besut | besut sumber]

Strasbourg kapérang dados 14 Kabupatèn;

Kabudayan[besut | besut sumber]

Strasbourg inggih punika salah satunggaling lembaga musik lan drama tingkat internasional, ingkang kapérang saking:

Déné tèater sanèèsipun inggih punika Théâtre jeune public, TAPS Scala, Kafteur...

Kegiyatan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]