Antananarivo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Antananarivo
Tananarive
Antananarivo saat matahari tenggelam, Maret 2005
Antananarivo saat matahari tenggelam, Maret 2005
Nickname(s): Tana
Lokasi Antananarivo di Madagaskar
Lokasi Antananarivo di Madagaskar
Nagara Flag of Madagaskar Madagaskar
Founded 1625
Government
 • Mayor dipertentangkan
Area
 • Water 88 km2 (34 sq mi)
Elevation 1.276 m (4,186 ft)
Population (2001 estimasi)
 • City 903,450
 • Density 10,266.5/km2 (26,590/sq mi)
 • Urban 1,403,449
Time zone East African Time (GMT+3)
Antananarivo

Antanànarìvo iku kutha krajan lan kutha paling gedhé ing Madagaskar. Kutha iki dumunung ing pérangan tengah nagara pulo kasebut, let-é watara 144 km saka pesisir wétan, ing koordinat 18°55' LS 47°31' BT. Padunungé ana 802.000 jiwa (1997). Komoditas-komoditas kang dikasilaké ya iku produk pangan, rokok lan tèkstil.

Antanànarìvo maknané "Kutha Sèwu" (arivo=sèwu). Jeneng Tananarive dipigunakaké nalika jaman kolonial lan sawetara taun sawisé kamardikan.

Antananarivo diadegaké watara taun 1625. Ing taun 1797 kutha iki dadi kutha krajan krajan suku Merina. Kutha iki dadi bagéan saka protèktorat Prancis ing Madagaskar. Nuansa corak Prancis dina iki isih kenthel ing kutha iki.


Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antananarivo&oldid=968760"