Asmara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Asmara
ኣስመራ Asmera, أسمرة Asmara
Panorama Asmara
Panorama Asmara
[[file:Cithakan:Location map Eritrea|240px|Asmara is located in Cithakan:Location map Eritrea]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; left: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Eritrea|6x6px|Asmara|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.">Asmara
Peta Asmara ing Eritrea
Coordinates: 15°20′N 38°56′E / 15.333°L 38.933°W / 15.333; 38.933
Nagara Flag of Eritrea Eritrea
Region Region Maekel
Area
 • Land 46,943 sq mi (12.158,1 km2)
Elevation 7.628 ft (2.325 m)
Population (2003)
 • Total 600.000
 • Density 850/sq mi (32,9/km2)
Time zone EAT (UTC+3)
Asmara ing Eritrea

Asmara iku kutha krajan Eritrea kanthi populasi ±579.000 jiwa. Mayoritas industri ya iku tèkstil lan sandhangan, daging prosès, bir, sepatu lan keramik.

Asmara dumunung ing 15°20' lor lan 38°55' wétan (15.333, 38.91667).

Sajarah[sunting | besut sumber]

Ing jaman biyèn, Asmara dumadi saka patang désa cilik kang madeg ing wiwitan abad kaping 12 minangka pusat dagang lan banjur dadi pusat administratif regional Ethiopia, Ras Alula.

Sabanjuré dhaérah iki dijajah déning Italia ing taun 1889 lan dadi kutha krajan Eritrea ing taun 1897. Ana ing pungkasan taun 1930-an, Italia ngowahi struktur kutha iki kanthi struktur kutha kang béda lan wangunan-wangunan anyar; Asmara banjur dijenengaké 'Piccola Roma' (Miniatur Roma). Dina iki sebagéan gedhé wangunan-wangunan gedhé arupa wangunan paninggalan Italia lan akèh pertokoan kang isih nganggo jeneng Italia (Contoné: "Bar Vittoria", "Pasticceria moderna", "Casa del formaggio", "Ferramenta")..

Samangsa perang kamardikan Eritrea saka Ethiopia, papan anggegana ing Asmara dadi lokasi konflik utama. Papan Anggegana kasebut uga dipigunakaké déning Ethiopia kanggo nampa pasokan gaman saka pendhukung asing. Asmara dadi kutha pungkasan kang dibébasaké déning Front Pembebasan Rakyat Eritrea (EPLF), wiwit dikuwasani ing taun 1990 lan dipasrahké tanpa perlawanan déning tentara Ethiopia tanggal 24 Mei 1991.


Pranala njaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asmara&oldid=992531"