Asmara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Asmara
ኣስመራ Asmera, أسمرة Asmara
Panorama Asmara
Panorama Asmara
Asmara kapernah ing Éritréa
Asmara
Asmara
Peta Asmara ing Eritrea
Koordhinat: 15°20′N 38°56′E / 15.333°N 38.933°E / 15.333; 38.933
Nagara  Eritrea
Region Region Maekel
Tlatah
 • Palemahan 46,943 sq mi (12.158,1 km2)
Èlevasi 7.628 ft (2.325 m)
Cacah jiwa (2003)
 • Total 600.000
 • Karapetan 850/sq mi (32,9/km2)
EAT (UTC+3)
Asmara ing Eritrea

Asmara iku kutha krajan Eritrea kanthi populasi ±579.000 jiwa. Mayoritas indhustri ya iku tèkstil lan sandhangan, daging prosès, bir, sepatu lan keramik.

Asmara dumunung ing 15°20' lor lan 38°55' wétan (15.333, 38.91667).

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing jaman biyèn, Asmara dumadi saka patang désa cilik kang madeg ing wiwitan abad kaping 12 minangka punjer dagang lan banjur dadi punjer administratif regional Ethiopia, Ras Alula.

Sabanjuré dhaérah iki dijajah déning Itali ing taun 1889 lan dadi kutha krajan Eritrea ing taun 1897. Ana ing pungkasan taun 1930-an, Itali ngowahi struktur kutha iki kanthi struktur kutha kang béda lan wangunan-wangunan anyar; Asmara banjur dijenengaké 'Piccola Roma' (Miniatur Roma). Dina iki sebagéan gedhé wangunan-wangunan gedhé arupa wangunan paninggalan Itali lan akèh pertokoan kang isih nganggo jeneng Itali (Contoné: "Bar Vittoria", "Pasticceria moderna", "Casa del formaggio", "Ferramenta")..

Samangsa perang kamardikan Eritrea saka Ethiopia, papan anggegana ing Asmara dadi lokasi konflik utama. Papan Anggegana kasebut uga dipigunakaké déning Ethiopia kanggo nampa pasokan gaman saka pendhukung asing. Asmara dadi kutha pungkasan kang dibébasaké déning Front Pembébasan Rakyat Eritrea (EPLF), wiwit dikuwasani ing taun 1990 lan dipasrahké tanpa perlawanan déning prajurit Ethiopia tanggal 24 Mei 1991.


Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asmara&oldid=1107914"