Asmara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Asmara
ኣስመራ Asmera
Kutha krajan
Asmara2.jpg
Coat of arms of Asmara
Coat of arms
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Africa" nor "Template:Location map Africa" exists.Pernahé ing Éritrèa lan Afrika
Koordhinat: 15°19′22″N 38°55′30″E / 15.32278°N 38.92500°E / 15.32278; 38.92500Koordhinat: 15°19′22″N 38°55′30″E / 15.32278°N 38.92500°E / 15.32278; 38.92500
Nagara Éritrèa
Wewengkon Maekel
Dhistrik 13
Dhémonim Asmarino
Pamaréntahan
 • Wali kutha Asmara Tewelde Kelati
 • Wali kutha Zoba Major General Osman Awliya
Laladan
 • Kutha krajan 45 km2 (17 sq mi)
Élevasi 2.325 m (7.628 ft)
Cacah warga (2017)[1]
 • Kutha krajan 804,000
 • Pepadhet 17.867/km2 (46,280/sq mi)
 • Métro 1,258,001
Zona wektu EAT (UTC+3)
Iklim BSk
Cithakan:Infobox UNESCO World Heritage Site

Asmara (Tigrinya: ኣስመራ), utawa jeneng lokalé Asmera, ya iku kutha krajan Éritrèa kanthi populasi ±800.000 wong.[1] Mayoritas indhustri ya iku tèkstil lan sandhangan, daging prosès, bir, sepatu lan keramik.

Asmara dumunung ing 15°20' lor lan 38°55' wétan (15.333, 38.91667).

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing jaman biyèn, Asmara dumadi saka patang désa cilik kang madeg ing wiwitan abad kaping 12 minangka punjer dagang lan banjur dadi punjer administratif regional Éthiopia, Ras Alula.

Sabanjuré tlatah iki dijajah déning Itali ing taun 1889 lan dadi kutha krajan Éritrèa ing taun 1897. Ana ing pungkasan taun 1930-an, Itali ngowahi struktur kutha iki kanthi struktur kutha kang béda lan wangunan-wangunan anyar; Asmara banjur dijenengaké 'Piccola Roma' (Miniatur Roma). Dina iki sapérangan gedhé wangunan-wangunan gedhé arupa wangunan paninggalan Itali lan akèh pertokoan kang isih nganggo jeneng Itali (Contoné: "Bar Vittoria", "Pasticceria moderna", "Casa del formaggio", "Ferramenta")..

Samangsa perang kamardikan Éritrèa saka Éthiopia, papan anggegana ing Asmara dadi lokasi konflik utama. Papan Anggegana mau uga dipigunakaké déning Éthiopia kanggo nampa pasokan gaman saka pendhukung asing. Asmara dadi kutha pungkasan kang dibébasaké déning Front Pembébasan Rakyat Éritrèa (EPLF), wiwit dikuwasani ing taun 1990 lan dipasrahké tanpa perlawanan déning prajurit Éthiopia tanggal 24 Mèi 1991.


Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "CIA - The World Factbook". Dijupuk 2 September 2012.