Cheetah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Cheetah
TheCheethcat.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Génus: Acinonyx
Spésies: A. jubatus
(Schreber, 1775)

Cheetah (Acinonyx jubatus) iku kucing gedhé lan asli saka Afrika lan Iran tengah. Iki minangka kewan darat paling cepet, kira-kira bisa mlaku kanthi kacepetan 80 nganti 128 km/jam (50 nganti 80 mph) kanthi kecepatan paling cepet sing bisa direkam yaiku 93 lan 98 km/jam (58 lan 61 mph), lan sawetara adaptasi kanggo kacepetan, kalebu mbangun cahya, sikil lancip dawa lan buntut dawa. Biasane tekan 67–94 cm (26–37 in) ing pundhak, lan dawa sirah lan awak antara 1,1 lan 1,5 m (3 ft 7 in lan 4 ft 11 in). Wong diwasa bobote antara 21 lan 72 kg (46 lan 159 lb). Sirahé cilik lan dibunderaké, lan duwé moncong cendhak lan garis-garis rai kaya luh ireng.