Basa Malta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Malta (Malti)
Péta tlatah panyebaran: Panyebaran Basa Malta
Dipituturaké ing: Malta, Italia, Gibraltar, Australia, Amérika Sarékat, Kanada
Tlatah: Segara Tengah
Cacah total: 370.000 jiwa
Urutan ing donya: ora ana ing tingkatan 10
Rumpun basa
Klasifikasi:
Basa Afro-Asia

 Basa Semitik
  Basa Semitik Kidul
   Basa Arab
    Basa Malta

Status resmi
Basa resmi: Malta
Diatur déning: Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti ("Déwan Nasional Basa Malta")
Kode basa
ISO 639-1 mt
ISO 639-2 mlt
SIL MLT

Basa Malta iku basa Sémitik sing dipituturaké ing Malta, sawijning nagara kapuloan cilik sing dunungé ana ing kiduling Italia. Malta iku uga nagara anggota Uni Éropah lan déné uga sawijining basa resmi Uni Éropah. Cacahé penutur kurang luwih 370.000 jiwa.

Basa Malta iku siji-sijiné basa Sémitik sing katulis mawa aksara Latin sing bentuké sing baku. Basa Malta iku varian basa Arab lan isih mèmper basa Arab Tunisia dialèk urban.

Senadyan basa Malta iku basa Sémitik, nanging kosakatané wis akèh banget kena pangaribawa basa Italia lan uga basa Inggris. Malta naté dadi jajahan Britania Raya.

Conto ukara[besut | besut sumber]

  • Bonġu (diwaca : bonju) : Sugeng énjing
  • Bonswa : Sugeng dalu
  • Il-Lejl it-tejjeb : Sugeng dalu, sugeng saré
  • Kift int? : Piyé kabaré?
  • Tejjeb : Apik-apik waé
  • Grazzi ħafna : Matur nuwun
  • Saħħa! : Nganti ketemu manèh!
  • Għandi pjaċir (diwaca: andi pyacir) : Seneng bisa ketemuan karo sampéyan!

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cithakan:Basa resmi Uni Éropah

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Malta&oldid=1029251"