Islamabad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Islamabad
اسلام آباد
Capital City
Clockwise from top: Faisal Mosque, Serena Hotèl, Parliament House, Pakistan Monument, Night view of Islamabad, and Prime Minister's Secretariat
Peparab: The Green City, Isloo
Country Pakistan Pakistan
Territory Islamabad Capital Territory Islamabad Capital Territory
Constructed 1960s
Papréntahan
 • Governing body Capital Development Authority (CDA)
 • Chief Commissioner Tariq Mahmood Pirzada
 • Chairman CDA Imtiaz Inayat Elahi
Laladan
 • Capital City 120,00 km2 (5,000 sq mi)
 • Métro 233,00 km2 (9,000 sq mi)
 • Specified area 3.626,00 km2 (140,000 sq mi)
 • Rural area 466,00 km2 (18,000 sq mi)
Highest elevation 1.604 m (5.263 ft)
Lowest elevation 457 m (1,499 ft)
Cacah warga (2011)[1]
 • Capital City 1.330.000
 • Pepadhet 880/km2 (2,300/sq mi)
Zona wektu PST (UTC+5)
Postcode 44000
Kodhe laladan 051
Situs wèb www.islamabad.gov.pk

Islamabad (Basa Urdu: اسلام آباد tegesé "Kutha Islam") iku kutha krajan Pakistan. Kutha iki papané ana ing dhataran dhuwur Potohar ing sisih lor-kulon nagara iki. Minangka administrative, kutha iki papané ana ing Islamabad Capital Territory utawa "Laladan Ibu Kutha Islamabad". Nanging minangka historis, kutha iki péranganing provinsi North-West Frontier lan tlatah Punjab. Islamabad iku kutha sing rélatif anom umuré. Kutha iki binangun ing taun 1960-an kanggo ngganti Karachi sing wis dadi kutha krajan Pakistan wiwit taun 1947. Banjur ing taun 1958, kutha krajan dipindhah ing Rawalpindi sing pernahé cedhak karo Islamabad lan resmi ing taun 1960, Islamabad dadi kutha krajan Pakistan. Islamabad ing taun 1998 sing ndunungi 805.235 jiwa. Salah siji obyek wisata sing wigati lan misuwur iku Masjid Faisal sing disumbang déning Raja Faisal saka Arab Saudi.

Sajarah cekak[besut | besut sumber]

Sanadyan lagi diyasa ing dasawarsa 1960-an, nanging Islamabad iku papané ana ing tlatah historis ing Pakistan. Ing sisih kulon ana kutha kuna Taxila utawa ing basa Sangskreta Takṣaśila. Saliyané iku tlatah iki papané cedhak karo gapura mlebuné para bangsa ngamanca ing Tanah India.

Masjid Faisal

Ngalih kutha krajan[besut | besut sumber]

Ing pungkasané dasawarsa 1950-an ana rencana mindhahaké kutha krajan saka Karachi ing pasisir menyang kutha anyar sing diarani Islamabad amarga présidhèn Pakistan kala iku, Ayub Khan duwé kekarep supaya pembangunan nagara ora namung dipunjeraké ing Karachi waé. Saliyané iku uga ana alesan stratégis, Karachi iku ora gampang dibéla yèn ana perang karo India. Amerga papané ana ing pasisir lan gampang direbut. Béda karo Islamabad sing papané direksa gunung-gunung. Banjur Islamabad papané cedhak karo Markas Besar Angkatan Bersenjata Pakistan ing Rawalpindi. Alesan liyané iku iklim temperatur ing Islamabad luwih kepénak.

Banjur ing taun 1960-an diyasa kutha anyar déning perusahaan arsitèktur Yunani Doxiadis Associates. Perusahaan iki banjur ngrancang rencana indhuk kutha sing wujudé segitiga lan binagi sistem kothak-kothak kang pucuké manuju wukir Margalla.

Saiki Islamabad béda karo kutha-kutha liyané ing Pakistan. Organisasiné apik tur rapi. Banjur kutha iki luwih éndhah lan resik tinimbang kutha-kutha liyané.

Géografi[besut | besut sumber]

Iklim[besut | besut sumber]

Climate data for Islamabad, Pakistan
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Cathetan paling dhuwur °C (°F) 24
(75)
31
(88)
36
(97)
44
(111)
46
(115)
48
(118)
46
(115)
42
(108)
39
(102)
38
(100)
32
(90)
27
(81)
48
(118)
Average high °C (°F) 16
(61)
19
(66)
24
(75)
31
(88)
37
(99)
40
(104)
36
(97)
34
(93)
34
(93)
32
(90)
28
(82)
20
(68)
29
(84)
Average low °C (°F) 2
(36)
6
(43)
10
(50)
15
(59)
21
(70)
25
(77)
25
(77)
24
(75)
21
(70)
15
(59)
9
(48)
3
(37)
15
(59)
Cathetan paling asor °C (°F) −4
(25)
−2
(28)
1
(34)
7
(45)
12
(54)
14
(57)
17
(63)
14
(57)
12
(54)
7
(45)
−1
(30)
−3
(27)
−4
(25)
Average precipitation mm (inches) 64
(2.52)
64
(2.52)
81
(3.19)
42
(1.65)
23
(0.91)
55
(2.17)
233
(9.17)
258
(10.16)
85
(3.35)
21
(0.83)
12
(0.47)
23
(0.91)
961
(37.83)
Average precipitation days 7 6 7 6 4 7 13 10 5 2 1 3 71
Source: BBC Weather

Sesrawungan internasional[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1]

Cithakan:Kutha krajan ing Asia