Melbourne

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Disambig.svg
Kanggé kaginan sanès, pirsani Melbourne (disambiguasi).
Melbourne
Pemandangan kutha Melbourne.
Lokasi Hobart
Nagara Australia
Nagara bagéan Victoria
Dina madeg 30 Agustus 1835
Jembar wewengkon 8.831 km2
Padunung 3.744.373 (Sensus 2006)
 - Kapadhetan 479,6/km2
Basa Basa Inggris
Zona AEST(UTC+10)
AEDT (UTC+11)

Melbourne iku kutha krajan nagara bagéan Victoria ing Australia. Melbourne minangka kutha paling wigati kaloro saka babagan bisnis lan kaloro paling gedhé ing Australia sarta kutha paling gedhé ing Victoria. Melbourne minangka kutha krajan Australia taun 1901-1927. Walikuthané ya iku John So.

Cacahing padunung metropolitan Melbourne ya iku 3.488.750 jiwa (sensus 2001) déné kanggo City of Melbourne (laladan kutha) dhéwé, padunungé ana 52.117 jiwa. Melbourne wis kaping pindho nampa prédikat minangka The World's Most Liveable Cities (kutha paling nyaman kanggo dipanggoni) saka The Economist, ya iku ing taun 2002 lan 2004.

Geografi[besut | besut sumber]

Melbourne dumunung ing bagéan kidul-wétan bawana Australia lan dumunung ing cedhak Port Phillip. Laladan pinggiran Melbourne tuwuh nuruti ilining Kali Yarra saka arah Pagunungan Yarra lan Pagunungan Dandenong, déné ing sisih kidul, tuwuhing kutha kabagi rong arah amarga lokasiné Melbourne dhéwé. Arah mangulon ana tlatah Geelong kang dumunung ing Bellarine Peninsula déné arah mangétan ana tlatah Frankston ya iku kutha kang dumunung ing pesisir kaya Rye, Sorrento, Apollo Bay, lan Lorne.

Pucuké Tanjung Bellarine lan Tanjung Mornington mung dipisahaké déning sawijining selat cilik lan ana layanan panyebrangan.

Iklim[besut | besut sumber]

Cuaca rata-rata ing Melbourne
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Rata-rata dhuwur °C (°F) 25.8 (78) 25.8 (78) 23.8 (75) 20.3 (69) 16.7 (62) 14.0 (57) 13.4 (56) 14.9 (59) 17.2 (63) 19.6 (67) 21.9 (71) 24.2 (76) 19,8 (68)
Rata-rata endhèk °C (°F) 14.2 (58) 14.5 (58) 13.2 (56) 10.7 (51) 8.6 (47) 6.9 (44) 6.0 (43) 6.6 (44) 7.9 (46) 9.5 (49) 11.1 (52) 12.9 (55) 10,2 (50)
Curah Udan mm (inch) 48.0 (1.9) 47.7 (1.9) 50.1 (2) 57.7 (2.3) 56.3 (2.2) 49.4 (1.9) 47.7 (1.9) 50.2 (2) 58.5 (2.3) 66.8 (2.6) 59.5 (2.3) 59.0 (2.3) 650,9 (25,6)
Sumber: Biro Meteorologi[1] Sept 2007
Èlemèn dina liyané
  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taunan
Rata-rata dina udan 8.3 7.4 9.3 11.5 14.0 14.2 15.1 15.6 14.8 14.3 11.8 10.5 146.7
Rata-rata dina terang 6.3 6.3 5.7 4.4 3.0 2.5 2.7 2.9 3.4 3.6 3.5 4.4 48.5
Rata-rata dina mendhung 11.2 9.7 13.4 14.9 18.0 16.8 17.2 16.8 15.7 16.4 15.1 14.2 179.5
Surmber: Biro Meteorologi

Pamarintahan[besut | besut sumber]

Sajarah[besut | besut sumber]

Demografi[besut | besut sumber]

Pemandangan kutha Melbourne

Padunung Melbourne umumé turunan saka pendhatang saka Britania Raya, khususé Inggris lan Irlandia kang wissmanggon wiwit jaman biyèn. Nanging wiwit puluhan dékadé pungkasan Melbourne ngalami paningkatan jroning cacahing pendhatang. Telung klompok pendhatang paling gedhé ya iku saka Yunani, Italia lan Vietnam. Saliyané iku, ana uga komunitas Tionghoa kang cukup gedhé ing kutha iki.

Budaya lan ulah raga[besut | besut sumber]

Melbourne dikenal minangka kutha kang seneng ulah raga. Ulah raga kang populèr ing Melbourne kalebu rugbi, kriket, tenis, bal-balan lan bola basket]], nanging kang paling populèr ya iku Australian Football utawa kang akrab disebut footy dénging warga Melbourne. Ulah raga footy pancèn idhèntik karo kutha iki lan nagara bagéan Victoria umumé; luwih saka setengah tim-tim kang main ing AFL (Liga Australian Football) asal saka Melbourne. Nyebut football ing Melbourne tegesé ngarujuk marang ulah raga iki, béda karo Sydney utawa Canberra, kang ngarujuk marang rugbi.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Melbourne Aquarium.

Sawetara obyek pariwisata kang cukup misuwur ing Melbourne antara liya:

Saubengé Melbourne[besut | besut sumber]

Laladan saubengé Melbourne uga nduwèni atraksi dhéw kayata:

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Melbourne ing Wikivoyage

Cithakan:Nagara bagéan Australia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Melbourne&oldid=1056910"