Niš

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Nis redirects here. For the acronym, see NIS.
Kutha Niš
Град Ниш
Nisgradnocu.jpg
Flag of Kutha Niš
Flag
Coat of arms of Kutha Niš
Coat of arms
Lokasi Niš ing Serbia
Lokasi Niš ing Serbia
Coordinates: 43°18′N 21°54′E / 43.300°L 21.900°W / 43.300; 21.900
Nagara Flag of Serbia.svgSerbia
Distrik Nišava
Munisipalitas 5
Government
 - Walikutha Smiljko Kostić (NS)
 - Parté kuwasa DSS/G17+/NS/SPO/SPS
Jembar wewengkon
 - Total 597 km² (230,5 sq mi)
Populasi (2002)[2]
 - Total 260 237[1]
 - Kapadhetan 420/km² (1.087,8/sq mi)
Zona wektu CET (UTC+1)
 - Summer (DST) CEST (UTC0)
Kodhe pos 18000
Area code(s) (+381) 18
Plat montor NI
Website: City of Niš
Alun-alun
Munisipalitas Niš

Niš (basa Serbia: Ниш / Niš, IPA: [niːʃ], Swara rungokna) iku kutha ing Serbia dumunung ing koordinat 43.3° N 21.9° E, ana ing pinggir Kali Nišava. Kanthi padunung kang cacahé 260,237[1] jiwa kutha iki minangka kutha paling gedhé ing Serbia Kidul lan kutha paling gedhé nomer telu ing Serbia sawisé Beograd lan Novi Sad. Jembaré kutha iki watara 597 km2, kalebu kutha Niš dhéwé, Niška Banja spa lan 68 tlatah pinggiran (suburb). ''Niš Constantine the Great Airport'' (Аеродром Константин Велики) ing minangka papan anggegana international ing Niš kanthi kodhe tujuan INI. Niš dadi pusat adminidtrasi ing Distrik Nišava ing Serbia. Dumunung ing simpang dalan antarané Balkan lan dalan-dalan gedhé Éropah, nyambungaké Asia Minor menyang Éropah, Niš dadi salah siji kutha kang paling tuwa ing Balkan, lan wis wiwit jaman kuna dianggep gapura antara Wétan lan Kulon. Niš dadi papan panggonan Greja Serbia kang paling tuwa ya iku saka abad ka-4 kang dumunung ing laladan pinggiran Mediana [2]. Niš uga kawentar minangka panggonan kelairan Konstantin kang Agung, Kaisar Romawi Kristen kapisan lan kang ngadegaké Konstantinopel [3]. Kutha iki uga dadi panggonan klairané loro kaisar Romawi liyané, ya iku Constantius III lan Justin I.

Niš iku pusat universitas. Ana watara 30,000 mahasiswa ing Universitas Niš, kang duwèni 13 facultas. Niš uga salah siji pusat indhustri kang wigati ing Serbia, pusat indhustri èlèktronika (delengen Elektronska Industrija Niš), indhustri mesin mekanikal, tekstil lan tembako.

Geografi lan iklim[besut | besut sumber]

Niš dumunung ing koordinat 43°19' lintang lor lan 21°54' bujur wétan, ing lembah Nišava, cedhak papan patemon kali Južna Morava. Ing kutha Niš iki, dalan gedhé saka sisih lor menyang lembah Kali Morava kapecah dadi loro: - arah mangidul, tumuju kutha Thessalonica lan Atena, - lan arah mangétan, tumuju menyang Sofia lan Istambul, lan luwih adoh manèh tumuju menyang tlatah "Wétan Cedhak" (Near East). Tlatah tengah kutha dumunung ana ing elevasi 194m sakdhuwuré segara. Titik kang paling dhuwur ya iku ing Sokolov kamen (Falcon's rock) ing Gunung Suva Planina (1523m), déné tlatah kang paling cendhèk ya iku ing Trupale, cedhak sungapan Kali Nišava (173m). Jembar wewengkon kutha ya iku 596.71 km².

Iklim ing tlatah Niš iku arupa iklim sedhengan moderate lan continental, kanthi rata-rata suhu 11.2 °C. Sasi Juli minangka sasi kang paling anget jroning sataun, kanthi suhu rata-rata 21.2 °C. Sasi kang paling anyep ya iku sasi Januari, kanthi suhu rata-rata 0.2 °C. Rata-rata curah udan taunan ya iku 567.25 mm/m². The rata-rata barometer 992.74 mb. Ana 123 dina kang mawa udan lan 43 dina mawa salju. Rata-rata kacepetan angin sangisoré 3 Beaufort.

Panggonan mawa sajarah[besut | besut sumber]

Kaisar Romawi[besut | besut sumber]

Telu kaisar Romawi lair ing kutha iki:

Populasi miturut sajarah[besut | besut sumber]

  • 1900: 24,573
  • 1905: 21,946
  • 1910: 24,949
  • 1921: 28,625
  • 1931: 35,465
  • 1941: 44,800[butuh rujukan] (estimate)
  • 1948: 49,332 (109,280)*
  • 1953: 58,656 (122,100)*
  • 1961: 81,250 (148,354)*
  • 1971: 127,654 (195,362)*
  • 1981: 161,376 (232,563)*
  • 1991: 173,250 (245,182)*
  • 2002: 173,724 (250,518)*
  • 2008: 182,209 (263,478)* (estimate)

()* - populasi mitururt tapel wates kutha saiki.

Demografi[besut | besut sumber]

Isih ana sawetara pasulayan bab cacahé populasi, awit éwon pangungsi Kosovo kang sacara resmi dudu padunung kutha iki, nanging manggon ing kana karo kaluwargané.

Klompok ètnik ing tlatah Munisipal (Sensus 2002)
Klompok ètnis Populasi
Serbs 235,657
Roma 5,687
Montenegrins 846
Bulgarians 799
Macedonians 715
Yugoslavs 664
Croats 417
Others 5,733
TOTAL 250,518
Klompok ètnik ing tlatah kutha (Sensus 2002)
Klompok ètnis Populasi
Serbs 162,380
Roma 4,461
Montenegrins 747
Bulgarians 679
Macedonians 715
Yugoslavs 601
Croats 379
Others 3,872
TOTAL 173,724

Ekonomi[besut | besut sumber]

Niš minangka kutha administratif, indhustri, komersial, kauangan lan pusat budaya ing bagéan kidul-wétan Republik Serbia. Posisi Niš wigati amarga dumunung ana ing simpang dalan saka Éropah lan jaringan rèl sepur kang ngubungaké Éropah karo Asia. Niš gampang ditekani, kanthi anané papan anggegana - Konstantin kang Agung.

Turisme[besut | besut sumber]

Panggonan Turis[besut | besut sumber]

Arsitèktur[besut | besut sumber]

Wangunan ing Niš terus dibangun. Niš iku kutha paling gedhé nomer loro sawisé Beograd yèn disawang saka anané gedhung dhuwur. Hotèl Ambasador minangka gedhung kang paling gedhé ing Serbia nanging uga ana gedhung gedhé liyané kayadéné TV5.

Informasi Turis[besut | besut sumber]

  • Organisasi Turis Nis duwé loro pusat informasi turis, siji ing Nis ya iku ing dalan Vozda Karađorđa nomer 7, lan liyané ana ing Niska Banja ya iku ing dalan Sinđelićeva 3b.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

kutha Niš dumadi saka lima munisipalitas:

  1. Medijana
  2. Palilula
  3. Pasisirlej
  4. Crveni Krst
  5. Niška Banja

Papat kang pisanan dumunung ing tlatah kutha Niš, déné Niška Banja ing tlatah pinggiran. Sadurungé taun 2002, kutha Niš mung duwé loro munisipalitia, ya iku "Niš" lan "Niška Banja".

Munisipalitas Niš kalebu pamukiman-pamukiman:

Medijana    Palilula    Pasisirlej    Crveni Krst    Niška Banja   
Center Palilula Pasisirlej Crveni Krst Niška Banja
Marger Staro Groblje Jagodin Mala (partly) Beograd Mala nas. Nikola Tesla (broj 6)
Trg Kralja Aleksandra Crni Put Durlan Jagodin Mala (partly) Jelašnica
Kičevo Bubanj Komren (partly) Komren (mostly) Sićevo
Čair Ledena Stena Čalije Šljaka Ostrovica
Bulevar Nemanjica Delijski Vis Somborska Medosevac Prva Kutina
Bulevar Djindjica Apelovac Vrežina   Radikina Bara
Medijana Kovanluk     Prosek
Trošarina Tutunović Podrum     Čukljenik
Duvanište Kalač Brdo     Donja i gornja Studena
Brzi Brod        

Media lokal[besut | besut sumber]

Stasiun radio[besut | besut sumber]

  • Banker radio [4](98.3)
  • Fast radio (102.7)
  • City radio (104.9) [5] - LIVE(AAC+)[6]
  • Blue Fm (103.1)
  • Radio Niš (99.5/101.9)
  • Radio 5 [7](105.5)
  • Radio Nišava [8](104.0)
  • OxyGen radio (91.6)
  • Radio 13 (90.5)
  • Radio New Fair Play (88.3)
  • Radio IPP (88.8)
  • Radio Belle Amie [9](95.6)
  • Radio Belle Amie Folk Kanal (98.7/100.7)
  • Radio Cair (99.9)

Stasiun TV[besut | besut sumber]

LSM[besut | besut sumber]

  • Protecta [15]
  • AEGEE-Nis [16]
  • Differentia [17]
  • EESTEC LC Niš [18]
  • EUS [19]
  • GNU Klub [20]
  • Lambda [21]
  • The Association for Protection and Promotion of Mental Health in Children and Youth [22]

Koran[besut | besut sumber]

  • Narodne Novine [23] (BUL)

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Niš duwé kerjasama kutha kembar karo:

Other forms of cooperation and city friendship similar to the twin city programmes:

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Niš ing Wikivoyage

Cithakan:Munisipalitas Serbia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Niš&oldid=1058847"