Beograd

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Beograd
Град Београд
Grad Beograd
Saka kiwa dhuwur: Novi Beograd kulon kanthi Genex Tower, Katedral Saint Sava lan monumèn Karađorđe ing sangarepé, Yugoslav Drama Theatre lan Beograđanka ing sisih tengen, lan kreteg Sava.
Saka kiwa dhuwur: Novi Beograd kulon kanthi Genex Tower, Katedral Saint Sava lan monumèn Karađorđe ing sangarepé, Yugoslav Drama Theatre lan Beograđanka ing sisih tengen, lan kreteg Sava.
Flag of Kutha Beograd
Flag
Coat of arms of Kutha Beograd
Coat of arms
Lokasi Beograd ing Serbia
Lokasi Beograd ing Serbia
Koordhinat: 44°49′14″N 20°27′44″E / 44.82056°N 20.46222°E / 44.82056; 20.46222Koordhinat: 44°49′14″N 20°27′44″E / 44.82056°N 20.46222°E / 44.82056; 20.46222
Nagara  Serbia
Distrk Kutha Beograd
Munisipal 17
Diadegaké 279 B.C.
Dhasar kukum 150 A.D.
Nyawiji 1918
Government
 • Waikutha Dragan Đilas (DS)
 • Wakil Walikutha Milan Krkobabić (PUPS)
 • Parté sing kuwasa Parté Dhémokrat Serbia/G17+/Parté Sosialis Serbia (SPS)-Parté Persatuan Pensiunan Serbia (PUPS) Parté Liberal Democrat Serbia (LDP)
 • Dhéwan kutha
Tlatah[1]
 • Kutha 359,96 km2 (13,898 sq mi)
 • Métro 3.222,68 km2 (124,428 sq mi)
Èlevasi[2] 117 m (384 ft)
Cacah jiwa (2007)[3]
 • City 1.281.801
 • Karapetan 506/km2 (1,310/sq mi)
 • Karapetan kutha 3.283/km2 (8,500/sq mi)
 • Métro 1.710.000
 • Demonym Belgrader
CET (UTC+1)
 • Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhe pos 11000
Kodhe laladan (+381) 11
Car plates BG
Sana jaringan www.beograd.rs
Pemandangan kota Beograd
Beograd Baru
Penaklukan Beograd ing taun 1456

Beograd (basa Serbia: Београд) ya iku ibu kota sisan kutha krajan budhaya lan pendhidhikan, kutha krajan science lan ékonomi uga dadi kutha kang paling gedhé dhéwé ing nagara Serbia (wiwit 2006), Serbia lan Montenegro (2003-2006) lan Yugoslavia (1918-2003). Kutha iki ambané watara 359,96 km² lan populasi kurang luwih 1,yuta jiwa. Dumunung ana ing tlatah sisih kidul wétan Éropah, ya iku ana ing Ujung Balkan. Ing kutha Beograd iki Kali Danub utawa Kali Donau sing mili saka Éropah Kulon ketemu karo Kali Sava sing mili saka kulon, kang ngliwati Bosnia Herzegovina. Mayoritas padunungé ya iku bangsa Serbia sing agamané Kristen Orthodox. Basa sing dipigunaaké ya iku basa Serbia (Serbski) kanthi abjad Cirilyc. Dhuwit resminé dinar (dinara), nanging dhuwit Euro lan DM uga dienggo minangka piranti pembayaran sing katampa ing sawenèh panggonan. Kodhe Aréa telepon kanggo telepon domestik ya iku 011 lan kanggo internasional ++381-11.

Géografi[besut | besut sumber]

Beograd dumunung ing 116,75 meter (383 kaki) sadhuwuring lumahé segara lan ing patemon antara Kali Danube lan Kali Sava, ing koordinat 44°49'14" Lor, 20°27'44" Wétan. Inti sajarah Beograd,ya iku bèntèng Kalemegdan, dumunung ing gisil tengen kali. Wiwit abad kaping- 19, kutha iki wis mekar mangidul lan mangétan, lan sawisé Perang Donya II, Beograd Anyar diyasa ing gisil kulon Kali Sava, nyambungaké kutha Beograd karo Zemun.

Iklim[besut | besut sumber]

Beograd duwé iklim kontinental sing moderat kanthi patang mangsa. Suhu rata-rata 11,7 °C (53,1 °F), lan sasi sing paling panas ya iku sasi Juli.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

The Old Palace, seat of City Assembly

Beograd iku tlatah kapisah ing Serbia, kanthi kakuwasan otonom. Walikutha saiki ya iku Dragan Đilas saka Parté Democratik. Walikutha pisanan sing kapilih sacara dhémokratis sawisé Perang Donya II ya iku Zoran Đinđić, ing taun1996.

Dhéwan Kutha Beograd duwé anggota 110 sing dipilih kanggo mangsa patang taun. Parté-parté mayoritas ya iku Parté Dhémokratik-G17 Plus lan Socialist Party of Serbia-Party of United Pensioners of Serbia kanthi dhukungan Liberal Democratic Party), and in similar proportions, with the Serbian Radical Party lan Democratic Party of Serbia-New Serbia minangka parté oposisi.[4]

Minangka kutha krajan, Beograd uga dadi panggonan Dhéwan Nasional Serbia, pamaréntah Serbia lan badan-badan liyané, lan 64 kadutaan nagara manca.

Munisipalitas[besut | besut sumber]

Kutha iki kapérang dadi 17 munisipalitas.

Name Area (km²) Population (1991) Population (2002)
Barajevo 213 20,846 24,641
Čukarica 156 150,257 168,508
Grocka 289 65,735 75,466
Lazarevac 384 57,848 58,511
Mladenovac 339 54,517 52,490
Novi Beograd 41 218,633 217,773
Obrenovac 411 67,654 70,975
Palilula 451 150,208 155,902
Rakovica 31 96,300 99,000
Savski Venac 14 45,961 42,505
Sopot 271 19,977 20,390
Stari Grad 5 68,552 55,543
Surčin 285 52,000 54,000
Voždovac 148 156,373 151,768
Vračar 3 67,438 58,386
Zemun 154 176,158 136,645
Zvezdara 32 135,694 132,621
TOTAL 3227 1,552,151 1,576,124
Source: Statistical Office of Serbia
Panorama New Belgrade ing sebrangé Kali Sava dideleng saka bèntèng Kalemegdan.
Panorama New Belgrade ing sebrangé Kali Sava dideleng saka bèntèng Kalemegdan.

Demografi[besut | besut sumber]

Miturut sènsus taun 2002, klompok populasi utama ing Beograd ya iku: Wong Serbia (1,417,187), Yugoslavia (22,161), Wong Montenegro (21,190), Wong Romani (19,191), Wong Kroasia (10,381), Wong Macedonia (8,372), lan Muslim (4,617).[5]

Wisata[besut | besut sumber]

  • Skadarlija
  • Musiyum lan Teater Nasional
  • Zemun
  • Nikola Pašić Square
  • Terazije
  • Benteng Kalemegdan
  • Prince Michael Street
  • Gedhung Parlemen
  • Kuil Saint Sava
  • Avala Monument
  • Musoleum Tito

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Territory". Official website of City of Belgrade. Dijupuk 2009-05-06. 
  2. ^ "Geographical Position". Official website of City of Belgrade. Dijupuk 2007-07-10. 
  3. ^ "Statistical yearbook of Belgrade" (pdf, link IE only). Zavod za informatiku i statistiku Grada Beograda. 2007. k. 64.  |chapter= dikiwakaké (pitulung)
  4. ^ "Councilors of the Assembly of the City of Beograd". Official site. Dijupuk 2007-07-16. 
  5. ^ "Facts (Population)". Official website. Dijupuk 2007-07-10. 

Sumber[besut | besut sumber]

  • Belgrade, by Slobodan Gulmac, Jugoslavenska Revija, 1989 ISBN 86-7413-046-1
  • Yugoslavia, Jugoslavenska Revija,1990, ISBN 86-7413-066-6
  • Yugoslavia, Jugoslavenska Revija, 1990, ISBN 7413-054-2

Uga Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Beograd&oldid=1107895"