Ulm

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ulm
Ulm Donauschwabenufer1.jpg
Coat of arms of Ulm
Coat of arms
NagaraJerman
PrajaBaden-Württemberg
Laladan admin.Tübingen
DhistrikDistrik kutha
Subdivisions18 Stadtteile
Pamaréntahan
 • Lord MayorIvo Gönner (SPD)
Laladan
 • Gunggung118,69 km2 (4,583 sq mi)
Élepasi500 m (1,600 ft)
Cacah warga (2006-12-31)
 • Gunggung120.925
 • Pepadhet10/km2 (26/sq mi)
Zona wektuCET/CEST (UTC+1/+2)
Postal codes89073–89081
Dialling codes0731, 07304,
07305, 07346
Plat montorUL
Situs wèbwww.ulm.de
Kutha Karajan Ulm
Reichsstadt Ulm
Nagara-kutha
1181–1803
Peta minanka Kutha Karajan Ulm (ditandhai déning ayang-ayang), lan Donau (garis tengah ireng) kang ana ing ngisor dhraerah mau.
Kutha krajan Ulm
Pamaréntahan Républik
Jaman sajarah Abad Partengahan
 •  Pangawean pamukiman kurang luwih 5000 SM
 •  pikantuk Reichsfreiheit 1181
 •  Großer Schwörbrief 1397
 •  Direformasi ke Protestantisme 1530
 •  Gencatan Senjata Ulm sajeroning
    Perang Tiga Puluh Tahun
 
1647
 •  Dimediasi ke Bayern <! Optional: Date of disestablishment > 1803
 •  dianeksasi déning Württemberg 1809
Sadurungé
Sawisé
Kadipaten Swabia Kadipaten Swabia
Elektorat Bayern
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Ulm (pangucap cara Jerman: [ˈʔʊlm]) minangka jeneng kutha ing Jerman. Dumunung ana ing pérangan kidul.Kanthi kang ndunungi 120.000 jiwa kacathet ing taun (2006). Ulm uga dadi salah sijiné kutha kang ana ing laladan Baden-Württemberg, Jerman. Minangka Kutha kang ana ing 90 km saka Stuttgart. Uga duwé jembae wewengkon kanthi 118,69 km². Kutha iki uga duwé memiliki kang ndunungi 1.014 jiwa/km².

Kutha kang madeg ing taun 850 misuwur kathi sajarah lan budaya minangka kutha bekas Karajan Bebas(Jerman: freie Reichsstadt). Ing jaman saiki, Ulm didadegake pusat ékonomi amarga duwé aneka rupa indhustri, lan universitas kang madeg ing taun 1967 ing Ulm. Ing njaba nagari (manca), Ulm misuwur minangka Ulm Minsteré, gréja paling dhuwur ing donya.

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Kasunyataané Ulm ora duwé kutha kembar, nanging duwé makarya bareng karo kutha-kutha kaya ta.

Putra laladan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]