Paus Aleksander I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi nganggé basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Paus Santo Aleksander I
Pope Alexander I.jpg
Asma wiyosan Alexander
Wiwit mengku 106
Dumugi 115
Dipunrumiyini Evaristus
Dipunlajengaken Sixtus I
Miyos tanggal boten dipunmangertos
Roma, Italia
Séda 115
Roma, Italia
Paus kanthi nami Aleksander sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Santo Aleksander I (???-115) punika ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun 106 dumugi 115. Miturut Liber Pontificalis, Aleksander punika rakyat Roma ingkang gesang ing wekdal pamréntahan Kaisar Trayanus.

Dokumen resmi Vatikan "Annuario Pontificio" 2003 nelaaken bilih Aleksander I njabat wiwit taun 108 utawi 109 dumugi 116 utawi 119. Kathahingkang nelaaken bilih piyambakipun punika setunggaling martir, nanging boten wonten bukti sajarah ingkang nyengkuyung kesimpulan kasebat.

Ing mangsa kepausanipun, piyambakipun maringi kathah pengaruh ing tembung-tembung Liturgi, kados "Qui pridia quam pateretur" ("Ing dinten sadèrèngipun Gusti sangsara") ing Puji Panuwun Agung ing riyaya Ekaristi. Piyambakipun ingkang sepisanan ngesahaken dipunwontenaken pamberkatan griya.

Eusebius, ing Ecclesiastical History IV, IV, 1, nelaaken bilih Aleksander séda ing taun kaping tiga saking mangsa pamréntahan Kaisar Hadrian, sasampunipun ngasta uskup Roma sedasa taun.

Paus Alèxandèr I yoiku Uskup Roma tèko sekitar 106-115. Takhta Suci Annuario Pontificio (2012) ngidentifikasi dewene koyok seorang Romawi sing ngperintah teko 108 utawo 109-116 utawo 119. Beberapa percaya yen deweke ngderita kemartiran ing ngisor Kaisar Romawi Trajan utawo Hadrian, namung iki mustahil.

Nurut Pontificalis Liber, iku Alexander I sing dimlebuake narasi teko Perjamuan Terakhir (sing pridie Qui) ing ning perayaan Katolik Kurban Kudus Misa Namung, ning artikel ing Saint Alexander I ing Encyclopedia 1.907 Katolik, Thomas Shahan hakim tradisi iki ndak akurat. Keloro ahli Katolik lan non-Katolik nganggap tradisi iki koyok ndak akurat. Hal iki dipandang koyok produk teko agenda Liber Pontificalis-bagian buku iki mungkin ditulis ing abad kelimo akhir-kanggo ngdudingake pola kuno uskup awal Roma ngperintah gereja karo dekrit kepausan.

Pengkenalan kebiasaan nggunakake banyu diberkati dicampur karo uyah kanggo pemurnian keluarga Kristen teko pengaruh jahat, lan ngcampur banyu karo anggur sakramental sing dicantolake karo Paus Alexander I. Beberapa sumber pertimbangake atribusi mungkin. Hal iki tentu mungkin, piye, yen Alexander ngmainake peran penting ning perkembangan awal Gereja tradisi muncul Roma liturgis lan administrasi.

Sebuah tradisi bar ngono ngnyatakake yen ing masa pemerintahan Kaisar Hadrian, Alexander I dikonversi gubernur Hermes Romawi karo coro sing ajaib, berpadha-padha karo seisi omahne teko 1.500 jiwa. Saint Quirinus teko Neuss, sing penjara Alexander sekudune, lan putri Quirinus 'Saint Balbina ugo kalangan mualaf nya.

Alexander dikutip koyok setelah nglihat visi bayi Yesus.[1] Ning beberapa edisi Misale Romawi Alexander Saint diperelingi ing tanggal 3 Mei diidentifikasi karo Paus Alexander I. Identifikasi iki ndak ditemuake ning Misa Tridentin diumumake oleh Paus Pius. V ing taun 1570. Amarga ndak onok sing diketaui teko Saints Alexander, Eventius lan Theodulus 3 Mei selain jeneng mereka lan fakta yen mereka modar syahid lan dimakamake ing tonggak kepitu Nomentana Via ing dino iku,[2] sing jenengne bertepatan karo yen seorang paus diidentifikasi karo Paus. Identifikasi martir Alexander karo Paus wis dibutek teko kalender Romawi oleh Paus Yohanes XXIII ing taun 1960.

Jenazahne dikatakake wis dingalehake ing Freising ing Bavaria, Jerman ing taun 834.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Visions of Jesus: Direct Encounters from the New Testament to Today By Phillip H. Wiebe. Oxford University Press. p. 20.
  2. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1961), p. 122


Dipunrumiyini
déning:
Evaristus
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Sixtus I