Paus Telesphorus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Paus Santo Telesphorus
Telesphorus.JPG
Installed ±126
Term ended ±137
Sadurungé Siktus I
Diterusaké Hyginus
Personal details
Jeneng lair Telesphorus
Lair tanggal boten dipunmangertos
Pati ±137

Paus Telesphorus punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (125-136).

Paus Tèlèsphorus ya iku Paus teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pamaréntahan Kaisar Romawi Hadrian lan Antoninus Pius. Dhèwèké kemedosan Yunani lan lair ing Terranova da Sibari [1], Calabria, Italia.

Telesphorus kanthi tradisional diperhitungake koyok biskop Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yèn dhèwèké wis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), dhèwèké ngderita "mulia" modar syahid. Meskipun paus awal sing paling disebut martir olèh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus ya iku sing pertama ing sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.

Eusebius (Sajarah Gréja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane ing taun keloro belas teko pamaréntahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pamaréntahan Antoninus Pius (138-139) [2].

Ning Martirologi Romawi pestane dirayakake ing tanggal 2 Januari, Gréja Yunani ngrayakake iku ing 22 Fèbruari.

Tradisi Misa Natal tengah bengi, karaméan Paskah ing dino Minggu, sing ngjogo teko pitu minggu-Prapaskah sebelum Paskah lan nyanyian Gloria racaké dicantolake karo Paus nya, namung beberapa sejarawan ngraguake yèn atribusi kesebut akurat.

Sebuah fragmen surat teko Irenaeus ing Paus Victor I selama kontroversi Paskah ing akir abad neng-2, uga diawetake olèh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku ya iku kliru siji teko para biskop Romawi sing selalu ngrayakake Paskah ing dino Minggu, duduk ing dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piye, Telesphorus pancet ning persekuthuan karo komunitas-komunitas sing ndak ngmeloki pakulinan iki.

Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambarake dhèwèké koyok seorang pertapa sing tinggal ing Gunung Karmel.

Kuto Saint-Telesphore, ing pérangan kulon doyo teko Kanada Quebec provinsi, dijenengi nurut jenengne.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8.
  2. ^ Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.


Dipunrumiyini
déning:
Paus Sixtus I
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Hyginus