Paus Sixtus I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi nganggé basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Paus Santo Siktus I
Emblem of the Papacy SE.svg
Asma wiyosan Siktus utawi Xystus
Wiwit mengku 117/119
Dumugi 126/128
Dipunrumiyini Aleksander I
Dipunlajengaken Telesphorus
Miyos tanggal boten dipunmangertos
Roma, Italia
Séda 126/128
Roma, Italia
Paus kanthi nami Sixtus sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Sixtus I punika ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (115-125).

Paus Siktus I ya iku Uskup Roma tèko sékitar 114 utawo 119-124 utawo 128 CE, nggantiake Paus Alexander I lan digantiake oleh Telesphorus Paus. Ning dokumen ketuwek, Xystus ya iku ejaan sing digunakake kanggo telu pertama paus teko jeneng iku. Paus Sixtus Aku ugo Paus keenem setelah Peter.

Paus Siktus I

Takhta Suci Annuario Pontificio (2012) ngidentifikasi dewene koyok seorang Romawi sing ngperintah teko 117 utawo 119-126 utawo 128. Nurut katalog Liberia teko Paus, deweke ngpimpin Gereja ing masa pemerintahan Hadrian "seorang Negro consulatu et Aproniani usque Vero III et Ambibulo", ya iku 117-126.

Eusebius ngnyatakake ning Chronicon yèn Sixtus aku Paus 114-124, sementara iku Historia Ecclesiastica, nggunakake katalog sing berbedo teko paus, nglaim kekuasaane 114-128. Kabeh pihak berwenang setuju yèn deweke ngperintah sekitar sepuluh taun.[1]

Sixtus I dikreditake koyok wis dilembagakake beberapa tradisi Katolik Romawi liturgi lan administrasi, namung sejarawan percaya yèn iki dicantolake karone oleh pentulis bar ngono sing tertarik nguat klaim kepausan kanggo supremasi kuno. Koyok keakehan pendahulune, Sixtus aku diyakini dimakamake ing cedek makam Santo Petrus ing Bukit Vatikan, meskipun onok perbedoan tradisi ngeneki ing ngendi tubuhne kegletak dino.

Deweke ya iku seorang Romawi oleh kelahiran, lan jeneng bopone ya iku Pastor. Nurut Pontificalis Liber (ed. Duchesne, I.128), deweke ngliwati telu tata coro koyok berikut: yèn ndak onok namung sakral menteri diperolehake kanggo nyentuh pembuluh suci; yèn uskup sing wis diceluk ing Takhta Suci arep, setelah mereka balik, ndak arep ditompo oleh keuskupan mereka kejobo nge'iake surat Apostolik; yèn setelah Pendahuluan ning Misa imam kudu nglafalake Sanctus karo wong-wong.[2]

Ngeneki tanggal Sixtus I, sesuai karo katalog Liberia teko Paus, deweke ngpimpin Gereja ing masa pemerintahan Hadrian "a consulatu Negro et Aproniani usque Vero III et Ambibulo", ya iku 117-126. Para sejarawan Eusebius gereja abad neng-4, piye, ngnyatakake ning Chronicon yèn Sixtus aku ya iku Paus 114-124, sementara iku Historia Ecclesiastica, karo nggunakake daftar sing berbedo, nglaim yèn aturan Sixtus 'yoiku 114-128.

Alban Butler (Lives of the Saints, 6 April) ngnyatakake yèn X Clement nge'iake beberapa pentinggalan ing Kardinal de Retz, sing nempatkan mereka ing Biara St Michael ing Lorraine. The Xystus sing diperelingi ing Canon Katolik Misa ya iku Xystus II, ndak Xystus I.

Pestane dirayakake ing tanggal 6 April.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Benedict XVI. The Roman Martyrology. Gardners Books, 2007. ISBN 978-0-548-13374-3.
  2. ^ Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.


Dipunrumiyini
déning:
Paus Aleksander I
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Telesphorus


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Sixtus_I&oldid=1073414"