Paus Sixtus I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Paus Santo Siktus I
Emblem of the Papacy SE.svg
Installed 117/119
Term ended 126/128
Sadurungé Aleksander I
Diterusaké Telesphorus
Personal details
Jeneng lair Siktus utawi Xystus
Lair tanggal boten dipunmangertos
Pati 126/128
Other popes named Sixtus

Paus Sixtus I punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (115-125).

Paus Siktus I ya iku Biskop Roma tèko sékitar 114 utawo 119-124 utawo 128 CE, nggantiake Paus Alexander I lan digantiake olèh Telesphorus Paus. Ning dokumen ketuwek, Xystus ya iku ejaan sing kanggo telu pertama paus teko jeneng iku. Paus Sixtus Aku uga Paus keenem setelah Peter.

Paus Siktus I

Takhta Suci Annuario Pontificio (2012) ngidentifikasi dewene koyok seorang Romawi sing ngperintah teko 117 utawo 119-126 utawo 128. Nurut katalog Liberia teko Paus, dhèwèké ngpimpin Gréja ing masa pamaréntahan Hadrian "seorang Negro consulatu et Aproniani usque Vero III et Ambibulo", ya iku 117-126.

Eusebius ngnyatakake ning Chronicon yèn Sixtus aku Paus 114-124, sementara iku Historia Ecclesiastica, nggunakake katalog sing berbedo teko paus, nglaim kekuasaane 114-128. Kabèh pihak berwenang setuju yèn dhèwèké ngperintah sakiwa-tengené sepuluh taun.[1]

Sixtus I dikreditake koyok wis dilembagakake beberapa tradisi Katolik Romawi liturgi lan administrasi, namung sejarawan percaya yèn iki dicantolake karone olèh pentulis bar ngono sing tertarik nguat klaim kepausan kanggo supremasi kuno. Koyok keakehan pendahulune, Sixtus aku diyakini dimakamake ing cedek makam Santo Petrus ing Bukit Vatikan, meskipun onok perbedoan tradisi ngeneki ing ngendi tubuhne kegletak dino.

Dhèwèké ya iku seorang Romawi olèh kelahiran, lan jeneng bopone ya iku Pastor. Nurut Pontificalis Liber (ed. Duchesne, I.128), dhèwèké ngliwati telu tata coro koyok berikut: yèn ndak onok namung sakral menteri diperolehake kanggo nyentuh pembuluh suci; yèn biskop sing wis diceluk ing Takhta Suci arep, setelah mereka balik, ndak arep ditompo olèh keuskupan mereka kejobo nge'iake surat Apostolik; yèn setelah Pendahuluan ning Misa imam kudu nglafalake Sanctus karo wong-wong.[2]

Ngeneki tanggal Sixtus I, sesuai karo katalog Liberia teko Paus, dhèwèké ngpimpin Gréja ing masa pamaréntahan Hadrian "a consulatu Negro et Aproniani usque Vero III et Ambibulo", ya iku 117-126. Para sejarawan Eusebius gréja abad neng-4, piye, ngnyatakake ning Chronicon yèn Sixtus aku ya iku Paus 114-124, sementara iku Historia Ecclesiastica, karo nggunakake pratélan sing berbedo, nglaim yèn aturan Sixtus 'yoiku 114-128.

Alban Butler (Lives of the Saints, 6 April) ngnyatakake yèn X Clement nge'iake beberapa pentinggalan ing Kardinal de Retz, sing nempatkan mereka ing Biara St Michael ing Lorraine. The Xystus sing diperelingi ing Canon Katolik Misa ya iku Xystus II, ndak Xystus I.

Pestane dirayakake ing tanggal 6 April.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Benedict XVI. The Roman Martyrology. Gardners Books, 2007. ISBN 978-0-548-13374-3.
  2. ^ Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.


Dipunrumiyini
déning:
Paus Aleksander I
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Telesphorus