Paus Anisetus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Paus Santo Anisetus
Anicetus.JPG
Installed 154
Term ended 17 April 167
Sadurungé Pius I
Diterusaké Soter
Personal details
Jeneng lair Anisetus
Lair tanggal boten dipunamengertos
Pati 17 April 167

Paus Anisetus punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (155-166).

Paus Anicétus ya iku Paus teko Gréja Katolik tèko sèkitar 150 sampai sakiwa-tengené 167 (pratélan Vatikan ngutip 150-167 utawo 153-168). Jenengne Yunani kanggo Gak Kekalahake. Dhèwèké ya iku seorang Suriah teko kuto Emesa (modern-dino Homs).

Nurut Irenaeus, iku selama kepausane nya yèn Polikarpus tuwek teko Smyrna, seorang murid Yohanes Penginjil, ngunjungi Roma kanggo ngngomongake karaméan Paskah karo Anicetus. Polycarp lan Gréja-Nya Smirna ngrayakake penysaliban ing dino kang kepapat belas wulan Nisan, kang bertepatan karo Pesach (utawo Paskah) keucul teko dino minggu setelah tanggal iki ceblok, sementara Gréja Roma ngrayakake Paskah ing dino Minggu-dino kerjo Yesus 'ketangian. Keloro ndak setuju ing tanggal kang padha, namung Anicetus ngakui ing St Polikarpus lan Jemaat Smirna keisoan kanggo nahanake tanggal kang mereka kebiasa. Kontroversi ya iku kanggo tumbuh dipanasake ning abad-abad berikutne.

Para sejarawan Kristen Hegesippus uga ngunjungi Roma selama 'Anicetus kepausane. Kunjungan iki sok karan koyok tondo pentingne awal Romawi See.

St Anicetus ya iku Biskop Roma pertama kang ngutuk wulangan sesat karo nglarang Montanisme. Dhèwèké uga aktif nentang Gnostik lan Marcionisme. Nurut Liber Pontificalis, Anicetus ngpedhotake yèn imam ndak dipamitake kanggo ngnduwéi rambut dawa (mungkin amarga Gnostik ngmongkoi rambut dowo).[1]

Nurut legenda, St Anicetus kemartiran ing masa pamaréntahan Kaisar Verus Co-Lucius Romawi, namung ndak onok alasan historis kanggo akun iki [3] 16, 17 lan 20 April kabèh karan-sebut koyok tanggal kemodarane,. Namung 20 April saat iki dirayakake koyok dino raya nya Sebelum 1970, tanggal kang dipilih ya iku 17 April.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Martyrologium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 2001 ISBN 88-209-7210-7)
  2. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 120


Dipunrumiyini
déning:
Paus Pius I
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Soter