Paus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Paus (Katulik Roma))
Jump to navigation Jump to search
Paus ingkang ngasta sapunika inggih Benediktus XVI (asma timur Joseph Alois Ratzinger), ingkang kapilih nalika yuswa 78 warsa ing tanggal 19 April 2005.

Paus (saking basa Latin: papa, bapak; saking basa Yunani: pappas / πάππας, bapak) punika pamimpin saking Gréja Kristen, mliginipun Gréja Katulik Roma utawi Katulik Ortodoks. Panjenenganipun punika biskop kitha Roma. Jawatan Paus punika nglajengaken jawatan Santo Petrus.

Paus punika dipunpilih ing satunggiling konklaf utawi pamilihan Paus.

Pemimpin agami ing gréja Katulik lan kepala nagarané kuta vatikan komunitas beriman Iseng ngkui Suksesi Apostolik nganggep Biskop Roma dadi peneruse St.petrus

biskop kang lawas kang ngawé tahta Keuskupan Roma digelar Wakil petrus menene paus dikehi gelar kang luwih mulio ya iku Wakil kristus gelar iki di gawé pertama kali iku dig awe Sinode Romawi ing taun 495 gawé nyebut Sri paus Gelasius I. Tekan sumber sumber iseng ana Marselinus (wafat304) iku Biskop Roma pertama senggawé gelar Paus, ing abad 11 skak marine Skisma Timur-Barat VII nyatakno istilah “Paus” di khusoson gawé Biskop Roma. Seng njabat Paus saiki (kang ke 265) ya iku Paus Benediktus XVI, kang kepilih tanggal 19 April 2005 ing konklav kepausan ngantikno paus Yohanes Paulus II kang séda ing tanggal 2 april 2005

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.