Paus Fransiskus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Fransiskus
Pope Francis South Korea 2014.png
Paus Fransiskus (2014)
Papacy began 13 Maret 2013
Sadurungé Benediktus XVI
Orders
Ordination 13 Dhésèmber 1969
Consecration 27 Juni 1992
by Antonio Quarracino
Created Cardinal 21 Fèbruari 2001
Personal details
Jeneng lair Jorge Mario Bergoglio
Lair (1936-12-17) 17 Dhésèmber 1936 (umur 81)
Buenos Aires, Argentina
Kabangsan Argentina (lan Vatikan)
Denomination Katulik Roma
Residence Vatikan
Previous post
Sesanti Miserando atque eligendo
("Ingkang boten katingal nanging kapilih" —Cithakan:1Kor)
Coat of arms
Coat of arms of Franciscus.svg

Paus Fransiskus (Latin: Papa Franciscus utawi Basa Italia: Papa Francesco; lair ing Buenos Aires, Argentina, 17 Dhésèmber 1936; umur 81 taun) punika Paus angka 266[1]. Kanthi makaten, panjenenganipun punika pamimpin Gréja Katulik Roma lan ugi kepala nagara saking Nagari Kitha Vatikan. Wiwit taun 1998 dumugi kapilih minangka Paus ing Konklaf Kapausan 2013 dinten kaping kalih, 13 Maret 2013[2], panjenenganipun punika Biskop Agung Buenos Aires, Argentina; lan dipunangkat minangka Kardinal nalika taun 2001 déning Paus Yohanes Paulus II. Paus Fransiskus saged wicantenan salebetipun basa Spanyol, Italia, lan Jerman kanthi fasih.[3]

Paus Fransiskus punika satunggiling imam Yésuit sepindhah lan tiyang Amérika Latin katurunan Italia sepindhah ingkang kapilih minangka Paus. Panjenenganipun ugi dados Paus non-Éropah sepindhah wiwit Paus Gregorius III saking Siria tilar donya nalika taun 741.[4]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Rice-Oxley, Mark (14 March 2013). "Pope Francis: the humble pontiff with practical approach to poverty". The Guardian (UK). Dijupuk 13 March 2013. 
  2. ^ Artikel:"Kardinal Argentina, Paus Baru Terpilih" di Kompas.com
  3. ^ "Pope Francis: 13 key facts about the new pontiff". The Guardian. March 13, 2013. Dijupuk 14 March 2013. 
  4. ^ Donadio, Rachael (13 March 2013). "The New Pope: Bergoglio of Argentina". The New York Times. Dijupuk 13 March 2013. 
Sing mengku  sadurungé:
Paus Benediktus XVI
Paus
{{{start}}} – saiki
Isih njabat