Paus Leo I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Leo I
Greatleoone.jpg
Installed 29 September 440
Term ended 10 November 461
Sadurungé Siktus III
Diterusaké Hilarius
Personal details
Jeneng lair Leo
Lair 400
Pati 10 November 461
Other popes named Leo

Paus Leo I punika satunggiling aristokrat Romawi Kuna ingkang ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun 440-461.[1] Panjenenganipun punika Paus pisanan ingkang dipunanugrahi gelar "Agung", saéngga dipuntepangi minangka Paus Leo Agung. Panjenenganipun dipunkawruhi sampun damel Attila yakin kanggé tindak dhumateng gapura Roma salaminipun kampanye militèr 452. Nalika taun 452, nalika Italia Lèr dipunserang déning Atilla, Leo nempuh let 320 km kanthi migunakaken turangga kanggé ngadhepi Atilla lan mbujuk supados narik wadyabalanipun.[1][2] Prastawa puniki dipuntepangi minangka pangladosan paling ageng Leo Agung I.[1]

Leo tilar donya nalika tanggal 10 November 461 lan panjenenganipun dados imam sepisanan ingkang dipunsarèkaken salebetipun gréja Santo Petrus.[2] Panjenenganipun uga arupi satunggiling téolog lan arupi figur pamimpin séntralisasi salebetipun pangorganisasian Gréja Katulik Roma. Sasanèsipun puniku, Paus Leo ugi dipuntepangi amargi padhebatanipun kaliyan Eutykhes.[2] Salebetipun ngadhepi Eutykhes, Leo boten rawuh kanggé tumut salebetipun Konsili Efesus 449, ananging panjenenganipun ngintunaken satunggiling pranyatan ingkang dipunamot salebetipun Tomus.[2] Tomus puniki dipunbeta déning délegasi Leo kanggé dipunwaosaken ing salebetipun konsili minangka wangun kutukan dhumateng Eutykhes.[2] Dékrit salebetipun Tomus puniki ugi dipundhukung penuh déning Kaisar Valentinus III.[2]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Michael Collins&Matthew A. Price. 2006. History of Christianity: Menelusuri Jejak Kristianitas Yogyakarta: Kanisius. Hlm.71.
  2. ^ a b c d e f P.G.Maxwell-Stuart. 1997. Chronicle of the Popes. London: Thames&Hudson Ltd. Hlm.36-37.

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Dipunrumiyini
déning:
Siktus III
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Hilarius