Masakan Sunda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Contoh masakan Sunda disajikan kanthi lesehan.

Masakan Sunda inggih punika masakan saking masarakat Sunda ing Jawi kidhul, Indonèsia. inggih punika salah satunggaling panganan ingkang populèr ing Indonésia. panganan Sunda gadahi titikan kesegeran bahanipun, lalap sampun misyhur dipunmadang kaliyan sambal lan ugi karèdok nunjukakén kagémaran tiyang Sunda dhateng sayuran méntah ségér. bèntén kaliyan masakan minangkabau ingkang sugih raos lan pédès kaliyan ngandut bumbu kari lan santén ingkang kéntél, masakan Sunda nampilkén cita raos ingkang ringan, prasaja, lan gamblang; berkisar antawis gurih asin, asam ségér, legi ringan, lan pédés.

Sambal terasi inggih punika bumbu penyerta ingkang paling lajim ing hidangan Sunda, dipunmadhang kaliyan lalab utawa tahu lan tempe goreng. Sayur asem kaliyan kuah berbumbu asam jawa manawi ya iku sayur ingkang paling populèr ing hidangan Sunda. Jinis sayuran populèr sanès inggih punika Soto Bandung, sajinis soto kaliyan irisan daging sapi lan lobak, sarta mie kocok, seaenis mi kaliyan daging sapi lan kikil. Titikan kas masakan Sunda inggih punika pengolahanipun ingkang praktis lan boten langkung ngerepotaken, ananging boten nyampingaken faktor raos lan penampilan masakan ingkang dipunsajiaken. Cita raos kas masakan laladan sunda ingkang sugih dados daya tarik piyambak manawi kanggé tiyang saking laladan Jawi kidhul utawi laladan-laladan sanèsipun amargi jumbuh kanggé lidah sadaya kemawon.[1]

Bahan Pangan[besut | besut sumber]

Iwak toya kadasta iwak mas, gurami, iwak nila, lan lele lajim dipunkonsumsi kaliyan dipunmasak kanthi dibakar utawa dipungoreng, umumipun dipunsajiken kaliyan sambal dan kecap manis. Orang Sunda kaloka menggemari ikan asin dari hidangan laut. pinten-pinten hidangan iwak laut ingkang dipunasinken kadasta iwak asin bulu ayam, teri, nus, jambal, iwak peda asin, lan iwak pari asin lajim kapanggih ing hidangan Sunda sadinten-dinten. Pais utawi pepes inggih punika cara masak kaliyan ngginakaken godong gedang dados pambungkus bahan pangan. Métodhe pepes punika lajim kapanggih ing seni masak Sunda. ing antawis, pais lauk emas utawa pepes iwak mas inggih punika jinis pepes ingkang dipunremeni.

Daging ayam biasanipun digoreng utawa dipanggang, ugi dipunsajiaken kaliyan sambal lan kecap legi. Bakakak hayam inggih punika ayam bakar kas Sunda. pitek ugi sageg dipunmasak dados pepes utawa sop. Daging abang kadasta daging sapi, kerbau, kambing, lan domba saged dipunbumbui kaliyan campuran bumbu lan gendhis jawa lan digoreng dados empal gepuk ingkang dipuntaburi bawang goreng. Daging sapi lan kenthang manawi dipunmasak ing bumbu kecap legi dados semur daging. ati sapi lan jengkol ugi lajim dipunmasak semur. Daging wedhus lan domba biasanipun dipundadosaken sate, sate kas Sunda inggih punika sate maranggi kaliyan bumbu ingkang ngandut kecombrang. Gulai wedhus lan empal gentong saking Cirebon ugi populèr dados sup daging.

manawi tradisi masakan Jawa ggemari tempe, tiyang Sunda sanget gemari oncom, kaping kalih inggih punika kasil fermentasi kaliyan jinis kapang ingkang bènten; tempe dipundamel saking kacang kedelai, ananging oncom dipundamel saking kacang tanah. Seni masak Sunda ngerembaaken cara masak kaliyan métodhe fermentasi, tuladhané oncom, tauco (kasil adhaptasi masakan Tionghoa Indonésia), utawa panganan ringan kadasta peuyeum (tapai) saenipun saking beras ketan utawa singkong.

Rumah Makan Sunda[besut | besut sumber]

ing rumah makan utawa warung nasi Sunda, lajim madang kaliyan namung ngginakaken tanggan. Biasanipun dipunsediaken kobokan, semangkuk toya resik ananging kadang dipunparingi irisan jeruk nipis supados maringi aroma seger. Kobokan punika dipun-ginakaken kanggé ngersiki tangan sakderengr lan sasampunipun madhang. Kobokan ugi biasanipun dipunsediaken ing rumah makan Padang lan rumah makan hidangan laut.

Rumah makan tradisional Sunda lan Jawa biasanya nyajiken cara nyantap kanthi lesehan; ya iku madhang sambil linggih ing inggil tikar. panganan biasanipun dipunsajiaken ing inggil méja asor, utawa kadang ing inggil tikar. Cara mangan punika sami kaliyan cara nyantap tradsional Jepang ing inggil tatami. Rumah makan tradisional Sunda ing laladan pedésaan wonten kang gaya saung, ya iku semacam pinten-pinten yasan rumah panggung alit ingkang umumipun dipunyasa ing inggil kolam iwak. Kolam iwak punika punika ngopeni iwak mas lan gurami ingkang saged kapilih langsung kaliyan pelanggan kanggé langsung dpunimasak.

ing kebudayaan populèr Indonésia, rumah makan Sunda biasanipun saged dipuntitikaken kaliyan asma "Kuring", pramila tukul lepet ngenai panganan istilah "masakan kuring". Istilah kuring ing basa Sunda punika saya, kula atau gue kanthi informal, santai, lan radi kasar. namanipun punika sebab pinten-pinten rumah makan usaha jiplak asma rumah makan Sunda ingkang sampun misuhur Lembur Kuring (Basa Sunda: "Kampung Halamanku"). pinten-pinten tuladha rumah makan Sunda antawisipun Lembur Kuring, Sari Kuring, Ponyo, Boboko, Mang Engking, Ma' Uneh, Sindang Reret, Dapur Sunda, Bumbu Désa, Laksana, lan Ampera.

Hidangan[besut | besut sumber]

Nasi timbel dara goreng, nasi timbel dengan merpati goreng, tempe, tahu dan lalap.
Lalab, sayuran mentah dengan sambal.
Sayur asem, lalab, nasi merah, ikan asin, sambal, dan karedok.
  • Nasi timbel, rujuk ing cara masak kaliyan bungkus sekul benter ing godong gedang. Panas nasi dadosaken aroma godong gedang luruh lan nambah aroma nasi. Caranipun sami kaliyan damel lontong; dipuntekan, dipunpadatken, lan dipungulung kaliyan godong gedang; biasnipun dipunsajiaken kaliyan pinten-pinten pilihan lauk-pauk teman nasi kadasta ayam, bebek, utawa merpati goreng, empal gepuk, jambal roti, tahu, tempe, sayur asem, lalab lan sambal. Nasi timbel ing ngerembakake mengilhami resep nasi bakar.

Kudapan[besut | besut sumber]

Tahu Sumedang.
  • Surabi
  • Tahu Sumedang
  • Tahu Gejrot
  • Bala-bala
  • Cireng, Aci goreng (Basa Sunda: "gorengan tepung sagu")
  • Cilok, Aci dicolok (Basa Sunda: "tepung sagu dicolok")
  • Cimol, bola sagu
  • Colenak, Dicocol enak (Basa Sunda: "dicelup enak")
  • Leupeut, compacted rice with or without filling, wrapped in young coconut leaf
  • Peuyeum sampeu
  • Peuyeum ketan
  • Comro, Oncom dijero (Basa Sunda: "oncom di dalam")
  • Misro, Amis dijero (Basa Sunda: "manis di dalam")
  • Odading
  • Dodol Garut, dodol dari Garut.
  • Kolontong
  • Opak
  • Ranginang
  • Kalua
  • Ladu

Minuman[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]