Masakan Sunda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Contoh masakan Sunda disajikan secara lesehan.

Masakan Sunda inggih punika masakan saking masyarakat Sunda ing Jawi kidhul, Indonèsia. inggih punika salah satunggaling panganan ingkang populer ing Indonesia. panganan Sunda gadahi titikan kesegeran bahanipun, lalap sampun misyhur dipunmadang kaliyan sambal lan ugi karèdok nunjukakén kagémaran tiyang Sunda daténg sayuran méntah ségér. bèntén kaliyan masakan minangkabau ingkang sugih raos lan pédès kaliyan ngandut bumbu kari lan santén ingkang kéntél, masakan Sunda nampilkén cita raos ingkang ringan, sederhana, lan gamblang; berkisar antawis gurih asin, asam ségér, legi ringan, lan pédés.

Sambal terasi inggih punika bumbu penyerta ingkang paling lazim ing hidangan Sunda, dipunmadhang kaliyan lalab utawa tahu lan tempe goreng. Sayur asem kaliyan kuah berbumbu asam jawa menawi yaiku sayur ingkang paling populer ing hidangan Sunda. Jenis sayuran populer sanes inggih punika Soto Bandung, sajenis soto kaliyan irisan daging sapi lan lobak, serta mie kocok, seaenis mi kaliyan daging sapi lan kikil. Titikan khas masakan Sunda inggih punika pengolahanipun ingkang praktis lan boten langkung ngerepotaken, ananging boten nyampingaken faktor raos lan penampilan masakan ingkang dipunsajiaken. Cita raos khas masakan daerah sunda ingkang sugih dados daya tarik piyambak menawi kangge tiyang saking daerah Jawi kidhul utawi daerah-daerah sanesipun amargi jumbuh kangge lidah sedaya kemawon. [1]

Bahan Pangan[sunting | sunting sumber]

Iwak toya kadasta iwak mas, gurami, iwak nila, lan lele lazim dipunkonsumsi kaliyan dipunmasak secara dibakar utawa dipungoreng, umumipun dipunsajiken kaliyan sambal dan kecap manis. Orang Sunda dikenal menggemari ikan asin dari hidangan laut. pinten-pinten hidangan iwak laut ingkang dipunasinken kadasta iwak asin bulu ayam, teri, cumi-cumi, jambal, iwak peda asin, lan iwak pari asin lazim dipuntemuken ing hidangan Sunda sedinten-dinten. Pais utawi pepes inggih punika cara masak kaliyan ginaaken godong gedang dados pambungkus bahan pangan. Metode pepes punika lazim dipuntemuken ing seni masak Sunda. ing antawis, pais lauk emas utawa pepes iwak mas inggih punika jenis pepes ingkang dipunremeni.

Daging ayam biasanipun digoreng utawa dipanggang, ugi dipunsajiaken kaliyan sambal lan kecap legi. Bakakak hayam inggih punika ayam bakar khas Sunda. pitek ugi sageg dipunmasak dados pepes utawa sop. Daging abang kadasta daging sapi, kerbau, kambing, lan domba saged dipunbumbui kaliyan campuran bumbu lan gendhis jawa lan digoreng dados empal gepuk ingkang dipuntaburi bawang goreng. Daging sapi lan kentang menawi dipunmasak ing bumbu kecap legi dados semur daging. ati sapi lan jengkol ugi lazim dipunmasak semur. Daging wedhus lan domba biasanipun dipundadosaken sate, sate khas Sunda inggih punika sate maranggi kaliyan bumbu ingkang ngandut kecombrang. Gulai wedhus lan empal gentong saking Cirebon ugi populer dados sup daging.

menawi tradisi masakan Jawa ggemari tempe, tiyang Sunda sanget gemari oncom, kaping kalih inggih punika kasil fermentasi kaliyan jenis kapang ingkang benten; tempe dipundamel saking kacang kedelai, ananging oncom dipundamel saking kacang tanah. Seni masak Sunda ngerembaaken cara masak kaliyan metode fermentasi, tuladhane oncom, tauco (kasil adaptasi masakan Tionghoa Indonesia), utawa panganan ringan kadasta peuyeum (tapai) saenipun saking beras ketan utawa singkong.

Rumah Makan Sunda[sunting | sunting sumber]

ing rumah makan utawa warung nasi Sunda, lazim madang kaliyan namung ginaaken tanggan. Biasanipun dipunsediaken kobokan, semangkuk toya resik ananging kadang dipunparingi irisan jeruk nipis supados maringi aroma seger. Kobokan punika dipunginaaken kangge ngersiki tangan sakderengr lan saksampune madhang. Kobokan ugi biasanipun dipunsediaken ing rumah makan Padang lan rumah makan hidangan laut.

Rumah makan tradisional Sunda lan Jawa biasanya nyajiken cara nyantap secara lesehan; yaiku madhang sambil linggih ing inggil tikar. panganan biasanipun dipunsajiaken ing inggil meja asor, utawa kadang ing inggil tikar. Cara mangan punika sami kaliyan cara nyantap tradsional Jepang ing inggil tatami. Rumah makan tradisional Sunda ing daerah pedesaan wonten kang gaya saung, yaiku semacam pinten-pinten bangunan rumah panggung alit ingkang umumipun dipunbangun ing inggil kolam iwak. Kolam iwak punika menika ngopeni iwak mas lan gurami ingkang saged kapilih langsung kaliyan pelanggan kangge langsung dpunimasak.

ing kebudayaan populer Indonesia, rumah makan Sunda biasanipun saged dipuntitikaken kaliyan asma "Kuring", pramila tukul lepet ngenai panganan istilah "masakan kuring". Istilah kuring ing basa Sunda menika saya, kula atau gue secara informal, santai, lan radi kasar. asmanipun punika sebab pinten-pinten rumah makan usaha jiplak asma rumah makan Sunda ingkang sampun misuhur Lembur Kuring (Basa Sunda: "Kampung Halamanku"). pinten-pinten tuladha rumah makan Sunda antawisipun Lembur Kuring, Sari Kuring, Ponyo, Boboko, Mang Engking, Ma' Uneh, Sindang Reret, Dapur Sunda, Bumbu Desa, Laksana, lan Ampera.

Hidangan[sunting | sunting sumber]

Nasi timbel dara goreng, nasi timbel dengan merpati goreng, tempe, tahu dan lalap.
Lalab, sayuran mentah dengan sambal.
Sayur asem, lalab, nasi merah, ikan asin, sambal, dan karedok.
  • Nasi timbel, rujuk ing cara masak kaliyan bungkus sekul benter ing godong gedang . Panas nasi dadosaken aroma godong gedang luruh lan nambah aroma nasi. Caranipun sami kaliyan damel lontong; dipuntekan, dipunpadatken, lan dipungulung kaliyan godong gedang; biasnipun dipunsajiaken kaliyan pinten-pinten pilihan lauk-pauk teman nasi kadasta ayam, bebek, utawa merpati goreng, empal gepuk, jambal roti, tahu, tempe, sayur asem, lalab lan sambal. Nasi timbel ing ngerembakake mengilhami resep nasi bakar.


Kudapan[sunting | sunting sumber]

Tahu Sumedang.
  • Surabi
  • Tahu Sumedang
  • Tahu Gejrot
  • Bala-bala
  • Cireng, Aci goreng (Bahasa Sunda: "gorengan tepung sagu")
  • Cilok, Aci dicolok (Bahasa Sunda: "tepung sagu dicolok")
  • Cimol, bola sagu
  • Colenak, Dicocol enak (Bahasa Sunda: "dicelup enak")
  • Leupeut, compacted rice with or without filling, wrapped in young coconut leaf
  • Peuyeum sampeu
  • Peuyeum ketan
  • Comro, Oncom dijero (Bahasa Sunda: "oncom di dalam")
  • Misro, Amis dijero (Bahasa Sunda: "manis di dalam")
  • Odading
  • Dodol Garut, dodol dari Garut.
  • Kolontong
  • Opak
  • Ranginang
  • Kalua
  • Ladu

Minuman[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Sunda&oldid=835358"