Tinutuan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tinutuan dipunsajèkaken kalihan iwak asin

Tinutuan utawi Bubur Manado inggih menika dhaharan khas Indonesia saking Manado, Sulawesi Lor.[1][2] Wonten ingkang ngandharaken bilih tinutuan menika dhaharan khas Minahasa, Sulawesi Lor. [3] Tinutuan menika kalebet campuran manéka janganan, boten ngandhut daging saéngga dhaharan menika saged dados dhaharan sesrawungan antar kelompok masarakat ing Manado.[4] Padatanipun tinutuan dipunsajèkaken kanggé sarapan enjing kalihan manéka sajian jangkepan.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Tinutuan dipunsajèkaken kalihan iwak asin lan sambel

Tembung tinutuan boten dipunmangertosi asal usulipun. [2] Saking kapan tinutuan dados dhaharan khas Kutha Manado boten dipunmangertosi kanthi cetha.[2] Wonten ingkang ngandharaken bilih tinutuan wiwit rém dipunsadé ing sapérangan papan ing kutha Manado saking taun 1970.[3] Wonten ugi ingkang ngandharaken saking taun 1981.[5] Tinutuan dipunginakaken dados moto Kutha Manado saking kapemimpinan Wali Kota Jimmy Rimba Rogi lan Wakil Wali Kota Abdi Wijaya Buchari periode 2005-2010 ngganntos moto Kutha Manado sadèrèngipun inggih menika Berhikmat.[2][3][4] Pamarentah Kutha Manado lantaran Dinas Pariwisata nalika taun 2004[5] (Wonten ugi ingkang ngandharaken ing tengahan taun 2005)[2] ndadosaken Kawasan Wakeke, Kecamatan Wenang, Kutha Manado, minangka papan wisata dhaharan khas tinutuan.[3][4]

Bahan[sunting | sunting sumber]

jangkepan sajian tinutuan

Bahan kanggé damel tinutuan menika gampil, inggih menika campuran manéka jinis janganan kadosta labu kuning wonten ugi ingkang nyebat sambiki, beras, tela, bayem, kangkung, godhong gedi,[5] jagung, dan kemangi.[6]

Penyajian ing Manado[sunting | sunting sumber]

Tinutuan ing Manado dipunsajèkaken kalihan perkedel nike, sambel roa (rica roa, dabu-dabu roa), ulam cakalang fufu utawi tuna asap, lan perkedel jagung.[5][6]. Tinutuan ugi saged dipunsajèkaken kalihan mi utawi kalihan sup kacang abrit ingkang dipunsebat brenebon.[4] Tinutuan ingkang dipunsajèkaken kalihan mi menika dipunsebat midal, déné dal kasebut asalipun saking tembung pedaal inggih menika nama sanès kanggé tinutuan khusus ing wewengkon Minahasa Kidul ingkang kalebet wewengkon subetnis Tountemboan ing Minahasa. [4] Tinutuan ingkang dipuncampur kalihan brenebon menika kadangkala dipuntambah kalihan thèthèlan sapi ingkang dipunpitadosi sinten ingkang nedhi saged narik "roda" (gerobak).[4] Kanggé komunitas Kristen ing Manado, tinutuan ingkang dipuncampur kalihan brenebon menika saged ugi dipunsajèkaken khusus kanthi dipuntambahi sikil babi. Padatanipun wonten ing adicara tartamtu kados tumpah makan inggih menika nalika dinten pangacapan syukur ing Manado.[4]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Resep

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tinutuan&oldid=843319"