Kerak telor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kerak Telor

Kerak telor ya iku panganan asli Betawi kang wis ana wiwit jaman biyèn sarta minangka panganan khas Jakarta.[1] Panganan iki digawé saka beras ketan putih, endhog bèbèk utawa endhog pitik, ebi (urang garing), srundeng (parutan klapa kang disangan garing), brambang goreng sarta bumbu lombok abang, kencur, jae, mrica, uyah, lan gula pasir.[2] Kerak telor ora dimasak ing ndhuwur kompor nanging nganggo keren utawa anglo (basa Indonésia:tungku).[2] Ketan kang dianggo nggawé kerak telor iku kudu dikum dhisik kurang luwih sewengi suwéné.[3] Ketan iku dijupuk lan diratakake ing wajan panas, nanging ora nganggo lenga.[3] Sawisé iku, ditambahi srundeng lan bahan-bahan liyané.[3] Nalika nggawé kerak telor, wajan kang dianggo nggawé sadhéla-sadhéla diwolak-walik madhep keren. Iki dilakoni supaya kerak telor matenge rata.[2] Yèn wis garing lan mateng, kerak telor bisa disuguhake kanggo dipangan.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika jaman kolonial Walanda, kerak telor tau dadi panganan elit khas Betawi kang kawentar enak rasane.[1] Panganan iki disuguhake nalika ana pista lan hajatan gedhé para panggedhe jaman semana.[1] Saya suwé, kerak telor banjur dadi panganan kang langka lan mung ana nalika Pekan Raya Jakarta (PRJ).[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]