Kerak telor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kerak Telor

Kerak telor ya iku panganan asli Betawi kang wis ana wiwit jaman biyèn sarta mujudake panganan khas Jakarta.[1] Panganan iki digawé saka beras ketan putih, endhog bèbèk utawa endhog pitik, ebi (urang garing), srundeng (parutan klapa kang disangan garing), brambang goreng sarta bumbu lombok abang, kencur, jae, mrica, uyah, lan gula pasir.[2] Kerak telor ora dimasak ing ndhuwur kompor nanging nganggo keren utawa anglo (basa Indonésia:tungku).[2] Ketan kang dianggo nggawé kerak telor iku kudu dikum dhisik kurang luwih sewengi suwene.[3] Ketan iku dijupuk lan diratakake ing wajan panas, nanging ora nganggo lenga.[3] Sawise iku, ditambahi srundeng lan bahan-bahan liyane.[3] Nalika nggawé kerak telor, wajan kang dianggo nggawé sedhela-sedhela diwolak-walik madhep keren. Iki dilakoni supaya kerak telor matenge rata.[2] Yen wis garing lan mateng, kerak telor bisa disuguhake kanggo dipangan.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika jaman kolonial Walanda, kerak telor tau dadi panganan elit khas Betawi kang kawentar enak rasane.[1] Panganan iki disuguhake nalika ana pesta lan hajatan gedhé para panggedhe jaman semana.[1] Saya suwe, kerak telor banjur dadi panganan kang langka lan mung ana nalika Pekan Raya Jakarta (PRJ).[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kerak_telor&oldid=1081155"