Gemblong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gemblong
Gemblong.JPG
Gemblong diwènèhi parutan klapa
Panggonan asal Indonésia
Tlatah utawa praja Jawa
Woworan pokok Ketéla pohung
Buku masakan: Gemblong  Médhia: Gemblong

Gemblong iku jinising panganan cilik utawa kudhapan. Jinising gemblong akèh banget. Ana sing digawé saka téla pohung, lan saka beras ketan. Gemblong akèh tinemu ing tlatah Jawa Tengah, Jawa Wétan, Ngayogyakarta lan Jawa Kulon. Ana uga papan kang ngarani gemblong iku jadah utawa tetel. Ing tlatah Jawa Kulon.

Gemblong saka beras ketan biyasa dibakar lan dipangan nganggo sambel oncom. Saliyané iku gemblong uga didol arupa panganan awujug bunder lonjong sing diblebet gula.

Gemblong racaké paling énak yèn diwur-wuri parutan klapa lan dipangan ing wanci ésuk karo dikancani tèh utawa kopi anget, sinambi maca koran. Ing karang padésan Jawa Tengah, gemblong minangka salah siji panganan utawa jajan pasar sing kerep dituku kanggo ngirim sarapan wong tandur pari, matun utawa mluku lan nggaru ing sawah.

Resep[besut | besut sumber]

Resepe Gemblong ya iku:[1]

  • 200 gram glepung ketan
  • 100 ml banyu santen umup
  • tepung sagu 2 sendhok mangan
  • banyu kapur sirih 2 sendhok teh
  • klapa parut 1/2
  • uyah 1 sendhok teh

Resep Bahan Gula Salut Gemblong:

  • 150 gram gula abang
  • 75 gram gula pasir
  • 50 ml banyu

Carane Masak Gemblong:

  1. Kabèh bahan mau dicampur, diulet sinambi diwènèhi santen anget sithik-sithik, nagnti bisa diwangun bunder kaya endhog, rada pipih.
  2. Digoreng nganggo lenga nganti wernane rada soklat, banjur ditiriske.
  3. Gula salut: digodhog nganti umup, kenthel, lan ana busane. Geni dicilike, gemblong dilebokke, diudhek nganti rata kecampur gula.
  4. banjur diadhemke, siyap dipangan.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Resep Kue Gemblong(diundhuh tanggal 8April 2011)