Arsik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Arsik
250px
Arsik ulam mas
Ajangan Utama
Panggonan asal Indonesia
Tlatah utawa praja Sumatera Lor
Digawé déning Batak
Hawa ajangan Panas utawi suhu ruangan
Woworan pokok Ikan berbumbu
Buku masakan: Arsik  Médhia: Arsik
Arsik ulam mas

Arsik inggih punika salah satunggaling olah-olahan khas wewengkon Tapanuli ingkang kondhang.[1] Masakan punika dipunmangertosi ugi minangka ulam mas bumbu kuning. Ulam mas punika ingkang dados bahan utama. Ulam punika nalika dipun-ginakaken boten dipunicali sisikipun.

Bumbu arsik punika khas sanget, gadhah kandhutan sapérangan komponèn ingkang khas saking wewengkon pareden (pagunungan) Sumatera Lor,[2] kadosdéné andaliman lan asem cikala (woj kecombrang), kejawi bumbu nuswantara ingkang sampun limrah kadosdéné laos lan seré. Bumbu-bumbu ingkang dipundamel alus lajeng dipunolesaken dhateng awakipun ulam sawetawis wekdal. Menawi sampun lajeng ulam kasebat dipunmasak kanthi ngginakaken lisah/ minyak ingkang sekedhik lan ugi ngginakaken geni ingkang alit kemawon dumugi radi garing.

Bahan Utama sanèsipun[besut | besut sumber]

Kejawi ngginakaken ulam mas, masakan arsik punika ugi saged ngginakaken bahan saking ulam sanèsipun kadosdéné ulam kembung lan ulam kakap. Kejawi punika daging ugi saged dipundadosaken minangka bahan kanggé masak arsik. Limrahipun bahan daging ingkang kathah dipun-ginakaken inggih punika daging babi.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cithakan:Suku Batak Toba