Martabak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Martabak endhog

Martabak (saka basa Arab مُطبَّق mutabbaq) yaiku panganan khas asli saka Wétan Tengah. [1] Martabak kuwi kalebu jinising panganan prasaja nanging pantes kanggo pasugatan tamu.[1] Panganan iki gampang anggoné nggawé, utawa yèn wegah nggawé ya gampang anggoné golèk (tuku). [1] Jajanan iki mathuk yen didhahar karo tèh utawa kopi.[2] Wiwit saka masarakat ékonomi ngisor nganti masarakat kang ékonominé dhuwur uga seneng panganan martabak.[1]

Jinising martabak[sunting | sunting sumber]

Martabak legi

Martabak kuwi akèh banget jinisé, ananging sing paling disenengi iku ana rong jinis, yaiku

  1. Martabak manis utawa sing diarani kue terang bulan lan uga ana sing ngarani kué bandung. Martabak manis iki isèn-isèné biasané soklat, kacang, keju lan miturut kasenengané sing gawé.[3]
  2. Martabak endhog.[1] Banjur yèn martabak endhog isiné ya endhog, ananging uga ana sing diisi daging kayata daging ayam utawa wedhus utawa sapi. [3]

Bahan[sunting | sunting sumber]

Martabak manis, digawé saka adonan glepung terigu, kang wis dicampuri karo endhog, margarin, susu, baking powder, gula.[3] Bahan kanggo isi martabak manis bisa diisi kacang, soklat, keju, lan apa kang dadi kasenengané sing nggawé.[4] Éwadéné martabak endhog, digawé saka adonan glepung terigu kang gedhéné padha karo ukuran endhog pitik.[1] Adonan kuwi mau bahané terigu, endhog, uyah, lan banyu sacukupé.[2] Banjur bahan kanggo isiné bisa diwènèhi unclang, daging, endhog, lan godhong bawang.[2]

Cara nggawé[sunting | sunting sumber]

Martabak manis, jladrèné iku dipanasaké ing wajan, lan diisi karo soklat, kacang, lan liya-liyané kaya sing dipengini.[4] Ditunggu jladrèné nganti mateng, kira-kira 10 menit banjur martabaké wis siap dimaem.[5]

Martabak endhog, jladrèné iku dibanting, ditipisaké lan diuncalaké ana ing sèng utawa kanggo nggawé martabak kuwi.[2] Banjur yèn jladrèn wis tipis, jladrèn digorèng ing wajan banjur diisi karo daging, unclang, janganan, lan bumbu.[2] Yèn wis digorèng lan diisi sayuran banjur adonan diwolak-walik, sawisé kuwi dientèni limang menit banjur martabak siap dicawisaké ning méja lan dimaem.[5] Déné martabak endhog iku padatan digawé saka glepung terigu, endhog, lan godhong bawang.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)resepmasakanindonesia.info
  2. ^ a b c d e f (id)forumnova.tabloidnova
  3. ^ a b c (id)resep martabak
  4. ^ a b (id)martabak
  5. ^ a b (id)Martabak (27 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Martabak&oldid=829734"