Gulé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gulai
250px
Gulé pitik
Ajangan Panganan utama
Panggonan asal Sumatra
Hawa ajangan Panas utawa biyasa
Woworan pokok Campuran bumbu rempah (kunir, ketumbar, mrica, laos, jahe, lombok abang, brambang, bawang, adas, pala, seré, kayu legi, lan jinten sing dialuské, dicampur, banjur dimasak nganggo santen) kanthi maneka daging, jeroan, iwak, utawa janganan
Buku masakan: Gulai  Médhia: Gulai

Gulé iku olahan kang digawé saka daging pitik, iwak, wedhus, sapi, jeroan, utawa janganan kaya nangka enom lan godhong pohung, kang wis diolah ing bumbu rempah sing rasané gurih. Mliginé gulé nganggo bumbu kang saka manéka rempah, antarané: kunir, ketumbar, mrica, laos, jahe, lombok abang, brambang, bawang, adas, pala, seré, kayu legi, lan jinten sing dialuské lan dicampur. Banjur dimasak kanthi dicampur santen.[1] Olahan iki wernané kuning amarga saka kunir. Olahan iki dianggep minangka wujud liya saka karé, lan kanthi internasional asring diarani karé saka Indonésia,[2] senadyan ing Indonésia uga ana karé dhéwé.

Variasi ing saben panggon[besut | besut sumber]

Gulé iku salah siji saka jinis olahan kang nyebar ing Nusantara, mliginé ing Sumatra, Ujung Malaya, lan Jawa. Olahan iki asalé saka Sumatra minangka pangribawa kagunan masak saka India sing nganggo manéka bumbu lan rempah. Gulé iku salah siji bumbu masakan dhasar kang misuwur ing olahan Minangkabo. Duduh gulé kang wernané kuning dadi bumbu lan menehi rasa ing sawenèh olahan ing omah mangan Padang. Duduh utawa bumbu gulé iku duwé sesambungan kang raket marang olahan Minangkabo, Malayu, lan Aceh, nanging ing Jawa, duduh gulé luwih èncèr kaya ta sop kang diladi panas-panas sing isiné daging utawa jeroan wedhus. 

Gulé lumrahé diladi karo sega panas, nanging sawenèh gulé, kaya gulé wedhus diladi karo roti canai.

Ing ngisor nuduhaké variasi mitrut bahané:

Pitik

  • Gulé pitik
  • Gulé ati ampela
  • Gulé endhog

Daging

Jeroan

Iwak lan kéwan segara

Janganan

Rujukan[besut | besut sumber]