Pala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pala
Pala
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Magnoliales
Kulawarga: Myristicaceae
Marga: Myristica
Jinis: M. fragrans
Jeneng binomial
Myristica fragrans

Pala salah siji rempah kang asli Indonésia.[1] Asale saka pulau Banda lan Maluku.[1] Tanduran pala banjur nyebar tekan pulau Jawa. Nalika Marcopolo nglakoni laku menyang Tiongkok, dheweke mampir ing tanah Jawa wiwit tahun 1271 nganti 1295.[1] Wiwit iku tanduran pala nyebar nganti Sumatra.[1] Indonésia dadi nagara kang ngasilake pala akehe 74 % saka kebutuhan pala sadonya.[2] Nalika jaman penjajahan Walanda, tanduran pala disebar ing pelosok laladan ing Indonésia.[2] Mula pala nduwèni jeneng kang beda-beda ing saben laladan, kayata: falo (Nias), palo (Minangkabau), pahalo (Lampung), pala (Sunda), paala bibinek (Madura), kalapelane (Seram), parang (Minahasa), lan gosoka (Halmahera, Tidore, lan Ternate).[2]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Klasifikasi Pala:[3]

  1. Kingdom: Plantae
  2. Subkingdom: Tracheobionta
  3. Super Divisi: Spermatophyta
  4. Divisi: Magnoliophyta
  5. Kelas: Magnoliopsida
  6. Sub Kelas: Magnoliidae
  7. Ordo: Magnoliales
  8. Famili: Myristicaceae
  9. Genus: Myristica
  10. Spesies: Myristica fragrans Houtt

Mupangate Pala[besut | besut sumber]

Pala nduwèni akeh mupangat kanggo keséhatan. Ing dosis cendhak, pala isa digunakake kanggo obat weteng kembung, ngundhakake nepsu mangan, obat diare, muntah, lan kanggo obat weteng mules.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)Pala Rempah Serba Bisa(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  2. ^ a b c (id)Manfaat Lebih dari Pala(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  3. ^ a b (id)Plantamor Pala (diakses tanggal 6 Maret 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pala&oldid=1038583"