Pala

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pala
Pala
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Magnoliales
kulawarga: Myristicaceae
Genus: Myristica
Species: M. fragrans
Jeneng binomial
Myristica fragrans

Pala salah siji rempah kang asli Indonesia.[1] Asale saka pulau Banda lan Maluku.[1] Tanduran pala banjur nyebar tekan pulau Jawa. Nalika Marcopolo nglakoni laku menyang Tiongkok, dheweke mampir ing tanah Jawa wiwit tahun 1271 nganti 1295.[1] Wiwit iku tanduran pala nyebar nganti Sumatra.[1] Indonesia dadi negara kang ngasilake pala akehe 74 % saka kebutuhan pala sadonya.[2] Nalika jaman penjajahan Belanda, tanduran pala disebar ing pelosok dhaerah ing Indonesia.[2] Mula pala nduweni jeneng kang beda-beda ing saben dhaerah, kayata: falo (Nias), palo (Minangkabau), pahalo (Lampung), pala (Sunda), paala bibinek (Madura), kalapelane (Seram), parang (Minahasa), lan gosoka (Halmahera, Tidore, lan Ternate).[2]


Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Klasifikasi Pala:[3]

  1. Kingdom: Plantae
  2. Subkingdom: Tracheobionta
  3. Super Divisi: Spermatophyta
  4. Divisi: Magnoliophyta
  5. Kelas: Magnoliopsida
  6. Sub Kelas: Magnoliidae
  7. Ordo: Magnoliales
  8. Famili: Myristicaceae
  9. Genus: Myristica
  10. Spesies: Myristica fragrans Houtt

Mupangate Pala[sunting | sunting sumber]

Pala nduweni akeh mupangat kanggo kesehatan. Ing dosis cendhak, pala isa digunakake kanggo obat weteng kembung, ngundhakake nepsu mangan, obat diare, muntah, lan kanggo obat weteng mules.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)Pala Rempah Serba Bisa(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  2. ^ a b c (id)Manfaat Lebih dari Pala(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  3. ^ a b (id)Plantamor Pala (diakses tanggal 6 Maret 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pala&oldid=837087"