Adas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Adas
Foeniculum vulgare - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-148.jpg
Adas, dari Koehler
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Tetuwuhan
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Apiales
Famili: Apiaceae
Génus: Foeniculum
Spésies: F. vulgare
Jeneng binomial
Foeniculum vulgare
Mill.

Adas utawa adas pedhes (Foeniculum vulgare Miller, suku adas-adasan utawa Apiaceae) wis suwé ditepungi minangka salah siji komponèn pangobatan tradhisional. Minyak adas kang diakandhut wijiné dadi salah siji komponèn lenga telon.

Adas asalé saka laladan Segara Tengah wétan (Italia mangétan nganti Suriah).

Tuwuhan awujud herba kang ambuné wangi, awarna ijo nom, tegak, lan dhuwuré bisa nganti rong mèter. Godhong tuwuh nganti 40 sentimeter dawané, awangun pita, kanthi sègmèn pungkasan awangun rambut, kira-kira ambané 0,5mm. Kembang kang diasilaké ing pucuk tangkai ya iku kembang majemuk kang diameteré 5 nganti 15 cm. Saben pérangan umbel duwé 20-50 kuntum kembang kuning kang cilik banget ing pedikel-pedikel kang cendhak. Woh é awujud wiji garing saka 4 nganti 9 milimeter dawané, kanthi ukuran amba separo dawané, lan duwé alur. Wijiné kang digaringaké dikenali minangka wiji adas.

Godhong adas kanggo panganan é larva spésies Lepidoptera, kalebu rama-rama Mouse Moth (Amphipyra tragopoginis) lan Anise Swallowtail (Papilio zelicaon).

Adas uga minangka salah siji komoditi ekspor.

Gladri[besut | besut sumber]

Cithakan:Bumbon crakèn


Cithakan:Tetuwuhan-obat-stub