Adas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Adas
Foeniculum vulgare - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-148.jpg
Adas, dari Koehler
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Tetanduran
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Apiales
Famili: Apiaceae
Génus: Foeniculum
Spésies: F. vulgare
Jeneng binomial
Foeniculum vulgare
Mill.

Adas utawa adas pedhes (Foeniculum vulgare Miller, suku adas-adasan utawa Apiaceae) wis suwé ditepungi minangka salah siji komponèn pangobatan tradhisional. Minyak adas sing diakandhut wijiné dadi salah siji komponèn lenga telon.

Adas asalé saka laladan Segara Tengah wétan (Italia mangétan nganti Suriah).

Tuwuhan awujud herba sing ambuné wangi, awarna ijo nom, tegak, lan dhuwuré bisa nganti rong mèter. Godhong tuwuh nganti 40 sentimeter dawané, awangun pita, kanthi sègmèn pungkasan awangun rambut, kira-kira ambané 0,5mm. Kembang sing diasilaké ing pucuk tangkai ya iku kembang majemuk sing diameteré 5 nganti 15 cm. Saben pérangan umbel duwé 20-50 kuntum kembang kuning sing cilik banget ing pedikel-pedikel sing cendhak. Woh é awujud wiji garing saka 4 nganti 9 milimeter dawané, kanthi ukuran amba separo dawané, lan duwé alur. Wijiné sing digaringaké dikenali minangka wiji adas.

Godhong adas kanggo panganan é larva spésies Lepidoptera, kalebu rama-rama Mouse Moth (Amphipyra tragopoginis) lan Anise Swallowtail (Papilio zelicaon).

Adas uga minangka salah siji komoditi ekspor.

Gladri[besut | besut sumber]