Kupat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kupat
Kupat
Kupat
Informasi
Asal Indonésia
Dhaérah Jawa
Penyajian lan bahan
Bahan beras

Kupat utawa ketupat iku panganan khas Asia Kidul-Wétan mawa bahan dhasar beras sing dibungkus nganggo slongsong saka nam-naman godhong klapa (janur). Kupat paling akèh tinemu wektu ngrayakaké Lebaran, nalika umat Islam ngrayakaké rampungé sasi pasa.

Panganan khas sing migunakaké kupat antara liya: kupat tahu (Grabag, Kabupatèn Magelang), lan kupat glabet (Kutha Tegal). Kupat uga kerep dihidangaké nganggo saté utawa opor. Saliyané ing Indonésia, panganan kupat uga ditemokaké ing Malaysia, Brunei lan Singapura.

Ana rong jinis wangun kupat ya iku kepel (luwih umum) lan jajaran genjang. Saben wangun nduwèni alur nam-naman sing béda. Kanggo gawé selongsong kupat perlu dipilih janur sing kualitasé apik, ya iku sing dawa, ora kanomen lan ora ketuwan.

Panggunan liya[sunting | besut sumber]

Ing sawetara kalangan ing Jawa, kupat kerep digantung ing sandhuwuring lawang omah minangka jimat. Masyarakat ing laladan kasebut isih ngugemi tradhisi supaya ora gawé kupat ing dina-dina biasa, saéngga kupat amung disuguhaké wektu ariaya lan nganti sepasar sawisé iku. Déné ing Bali, kupat kerep diaturaké minangka sesajèn upacara.

Delengen uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kupat&oldid=1016245"