Janur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Janur ya iku godhong kelapa utawa enau, lan rumbia kang isih énom lan wernané isih kuning. Janur racaké kanggo ing saben bangsa di Nusantara lan dimumpangatake ing urip sadina-dina. Ing masarakat suku Bali, Jawa, lan Sunda racaké janur kanggo dianyam lan digawé wadhah panganan. Janur uga bisa dirankai utawa di anyam janur paling misuwur ana ing Bali lan ing tlatah Jawa, lan uga bisa didelok ana ing upacara ,manten racaké janur digawé bahan dhasar ana ing tarub kaya ta kanggo ngawé widig, utawa digawé penjor (basa Bali) kang dipasang ana pinggir dalan utawa ana ing seketeng lan anyaman janur iku di taleni ana ing pring kang pucuk.Ing tlatah Jawa lan Bali, sakjodo rerenggan kang di campur karo janur, woh lan kembang, banjur dipasang ana ing kiwa-tengene pelaminan ing upacara mantènan mau kembang mayang kang nyimbolake nyatukake wong loro ana ing urip bebrayat ana ing masarakat sakiteré.Janur kang dipisahake saka blukang banjur godhong janur bisa di anyam dadi adah panganan kaya ta: