Laksa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Laksa kang umum kaloka ing Indonésia

Laksa ya iku panganan jinis mi kang dibumboni ngango kabudayan Peranakan, kang digabung karo unsur Tionghoa lan Malayu. Laksa duwé sapérangan jinis laksa, lan kang paling misuwur ya iku jinis Laksa Penang, wujud mi-ne bunder putih lan kandel sithik. Ing Indonésia uga ana sapérangan jinis laksa kaya ta Laksa Bogor lan Laksa Batawi. Jeneng Laksa kajupuk saka basa Sanskerta kang duwé tegas akèh, nuduhaké yèn mi Laksa kagawé saka pirang-pirang bumbu.

Jinis-jinis Laksa[besut | besut sumber]

Lumrahé ana 3 jinis laksa yaitu Laksa Kari, Laksa Asem, lan Laksa jinis liyané.

Laksa kari[besut | besut sumber]

  • Laksa lemak, kaloka uga kanthi jeneng Laksa nyonya
  • Laksam, asalé saka Terengganu
  • Laksa Katong saka laladan Katong ing Singapura

Laksa asem[besut | besut sumber]

  • Laksa Pulau Pinang, uga kaloka minangka asem laksa
  • Laksa Johor, asalé saka praja Johor
  • Laksa Ipoh, asalé saka Ipoh, Malaysia, mèmper Laksa Penang ananging luwih kecut
  • Laksa Kuala Kangsar
  • Laksa Perlis
  • Laksa Kedah
  • Laksa Kelantan

Laksa liyané[besut | besut sumber]

  • Laksa Serawak, asalé saka Sarawak ing pulo Kalimantan.
  • Laksa Bogor, asalé saka Bogor lan migunakaké oncom
  • Laksa Batawi, meh mèmper karo Laksa Bogor ananging duduh Laksa Batawi migunakaké urang rebon.
  • Laksa Palembang, bahane padha karo burgo, ing laksa bentuke kaya mi. Padha karo duduh burgo, laksa uga dipangan bareng duduh santen, ananging kang mbedakake duduhe nganggo kunir lan dicampur karo bumbu liyané.
  • Laksa Banjar, migunakaké iwak gabus minangka salah siji bahan-bahane.

Pranala njaba[besut | besut sumber]