Gudheg

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sekul gudheg
Bakul gudheg ing Surakarta

Gudheg punika dhaharan khas saking provinsi Yogyakarta lan Jawi Tengah, ingkang dipun damel saking gori (nangka ingkang tasih enèm), dipun kekep kaliyan ron jati lan dipun godhog nganggé uyah, moto, kluwek lan bumbu sanèsipun. Dipunbetahaken wekdal ingkang dangu kanggé masak gudheg. Werni coklat biasanipun dipunasilaken saking ron jati ingkang dipunmasak sesarengan. Gudheg dipundhahar nganggé sekul lan dipunsajèkaken nganggé duduh santen kenthel (arèh), ayam kampung, tigan, tahu lan sambel gorèng krècèk.

Wonten werni-werni varian gudheg, ing antawisipun:

  • Gudheg garing, inggih punika gudheg ingkang dipunsajèkaken nganggé arèh kenthel, langkung kenthel tinimbang santen wonten ing masakan padang.
  • Gudheg teles, inggih punika gudheg ingkang dipunsajèkaken nganggé arèh èncèr.
  • Gudheg Sala, inggih punika gudheg ingkang arèhipun warni pethak.

Adatipun ing Jawi Tengah sajawinipun Yogyakarta, ugi nganggé tambahan ron ketéla pohung.

Caranipun nyajèkaken gudheg[sunting | sunting sumber]

Gudheg biyasa dipunsajèkaken kaliyan tigan pindhang, témpé bacem, tahu bacem, sambel goreng krècèk ingkang dipundamel saking kulit lembu utawi ugi wonten ingkang dipunsajèkaken kaliyan ayam goreng kalasan[1]. Wadhah kangge nyajèkaken gudheg ugi manéka warna, antawisipun tampah alit saking pring, wadhah kendil utawi piring kados dedhaharan liya[2].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gudheg&oldid=833695"