Tahu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tahu
Tahu putih.JPG
Tahu
Jeneng Cina
Cina Padatan 荳腐 utawa 豆腐
Cina Prasaja 豆腐
Hanyu Pinyin dòufu
Werdi literal dadhih kacang
Cithakan:Infobox Chinese/VietnameseCithakan:Infobox Chinese/ThaiCithakan:Infobox Chinese/KoreanCithakan:Infobox Chinese/Japanese
Jeneng msa
msa tauhu
Jeneng Filipino
tgl tokwa[1][2]
Jeneng tam
tam tahu
Jeneng Khmer
Khmer តៅហ៊ូ
Jeneng Indonesia
Indonesia tahu

Tahu iku panganan sing digawé saka kacang kedhelé, difermentasikaké lan dijupuk sariné. Béda karo tèmpé sing asli saka Indonésia. Tahu asalé saka Cina, kaya déné kécap, tauco, bakpau, lan bakso. Tembung Tahu iku tembung serapan saka basa Hokkian (tauhu) (Hanzi: 豆腐, hanyu pinyin: doufu) sing kanthi harfiah tegesé "kedhelé sing difermentasi". Tahu pisanan tuwuh ing Tiongkok wiwit jaman Dinasti Han watara 2200 taun kapungkur. Panemuné ya iku Liu An (Hanzi: 劉安) sing arupa sawijining bangsawan, putuné Kaisar Han Gaozu, Liu Bang sing madegaké Dinasti Han.

Ing Jepang diglepungi mawa jeneng tofu. Digawa para perantau China, panganan iki nyebar menyang Asia Wétan lan Asia Kidul-wétan, banjur uga pungkasané menyang saindhenging donya.

Kayadéné témpé, tahu diglepungi minangka panganan rakyat. Manéka warna jinis tahu sing ana ing Indonésia lumrahé dingerteni saka papan panggawéyané, upamané tahu Sumedang lan tahu Kediri.

Manéka panganan saka tahu antarané tahu bacem, tahu bakso, tahu isi (tahu bunting), tahu campur, tahu gejrot, tahu aci, tahu sumedang, perkedel tahu, krupuk tahu, lan liya-liyané.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Remo, Amy R. (2008-11-04). "After cheap rice, ‘P10 Budget Ulam’". Philippine Daily Inquirer. 
  2. ^ Remo, Amy R. (March 31, 2005). "Filipino food served 'hawker' style". Filipino Reporter.