Joseon Wangjo Sillok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Joseon Wangjo Sillok

Joseon Wangjo Sillok utawa Babad Dinasti Joseon (조선왕조실록;朝鮮王朝實錄) ya iku sawijining catatan sajarah kang nulisake riwayat 25 raja Dinasti Joseon kang maréntah Koréa saka taun 1397-1910.[1][2] Babad iki ngemot 472 taun kepempinan wiwit saka Raja Taejo ing taun 1392 nganti Raja Cheoljong ing taun 1863.[1] Ing taun 1997 babad iki didaptarake minangka warisan pustaka donya ing Warisan Memori Dunia UNESCO.[1]

Saliyané nulis ngenani sajarah raja-raja Joseon, babad iki uga ngrekam prstawa saebn dinane ing pura kaya ta laporan padinan pejabat, perintah-perintah raja lan kedadeyan-kedadeyan liyané.[1] Nalika sawijining raja tinggal donya, digawé kompilasi cathetan sautara lan babad saka mangsa pamaréntahane dipublikasekake banjur diarsipake ing panggonan kang dijaga kanthi ketat.[1]

Sekabehane volume babad iki disimpan ing patang panggonan kanggo nyimpen kang ana ing pagunungan ing kabèh negera ing antarané ya iku ing Gunung Jeongjok, Taebaek, Jeoksan, lan Odae.[1] Ing prastawa penyerbuan Jepang lan Manchu, pirang-pirang cathetan ilang, nanging ditulis lan dicetak manèh.[1] Ana 2.077 volume kang isih nyisa ing patang situs mau, ing antarané ya iku 1.181 volume ing Gunung Jeongjok, 848 ing Gunung Taebaek, 27 ing Gunung Odae, lan 21 salinan kang sumebar kang diarani Sanyeopbon.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Joseon Wangjo Sillok (Annals of the Joseon Dynasty), visitkorea. Diundhuh tanggal 31 Mèi 2010.
  2. ^ Catatan sejarah di masa Kerajaan Joseon, Joseon Wangjo Sillok, kbs. Diundhuh tanggal 31 Mèi 2010.

Cithakan:Warisan Memori Dunia Koréa Kidul