Dinasti Goryeo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wang Geon (877-943), the founder of Goryeo dynasty
A Goryeo painting depicting the Imperial/Royal Palace. After the Mongol invasions, the use of imperial titles for Goryeo rulers were discouraged by the Mongol emperors.
Relocated Goryeo pagoda
Yeom Jesin (1304–1382) was the main political opponent of the monk, Shin Don, who was in power.

Dinasti Goryeo inggih punika dinasti ingkang dipunyasa déning Wang Geon ing Songdo, (Kaesong ing wanci punika) saking taun 918 ngantos 1392.[1] Dinasti Goryeo gayutaken Tiga Karajan Akhir Koréa kaliya nguasai Silla lan numbangaken kraton Baekje Akhir (Hubaekje) taun 935. Asma Goryeo inggih punika cekakan saking asma Karajan Koréa, Goguryeo. Nama Koréa ugi dipunpendhet saking tembung Goryeo. Ing antawisipun raja ing dinasti Goryeo, raja ke-31, inggih punika raja Gongmin punika raja ingkang ternama, sanèsipun raja pendiri dinasti Goryeo, inggih punika raja Taejo ingkang namanipun asli Wang Geon.[2] Penemuan ingkang misuwur saking Dinasti Goryeo inggih punika piranti cetak kawiwitan ing donya (taun 1234) lan Tripitaka Koreana. Dinasti Goryeo dipunpungkasi déning pemberontakan ingkang dipunlampahi déning Jenderal Yi Seong-gye taun 1392 lan dipun-gantos déning Dinasti Joseon.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing pungkasan ke-9, Silla lan Balhae nembé nglampahi kekacauan. Ing Silla, konflik internal suksesipun tahta dadosaken goncangan pulitik, meletus pemberontakan wong tani lan tuwuhipun pemimpin-pemimpin pambrontak ing tlatah-tlatah. Ing kidul, Balhae ngadepi krisis lan tekanan Dinasti Liao, kraton bangsa Khitan. Ing wiwit abad kaping 10, lair obahan-obahan kebangkitan saking bekas tiyang-tiyang Baekje lan Goguryeo kados ta Gerakan Baekje Baru lan Goguryeo Baru, ngantaraken ing Periode Tiga Karajan Baru. Sawetara, nagari Balhae sampun dikalahkan déning Khitan (926). Tokoh militèr ingkang muncul saking tlatah ingkang namanipun Wang Geon ndiriaken kakuwatan énggal ingkang namanipun Goryeo lan ndhèrèk para jenderal sanès kanggé berpartisipasi ing pulitik pamaréntahan. Pendiri Goryeo nganggep kraton punika ya iku bocah cucu Goguryeo lan nampi pengungsi-pengungsi saking Balhae kaliyan kabuka. Wiwit wanci punika Goryeo serius gancaraken ekpansi teritori ing kidul. Lahiripun Goryeo nandai pungkasan saking Periode Nagara kidul lan lor lan dipunwiwiti unifikasi Koréa ingkang sajatosipun. Ing taun 958, Goryeo ngadopsi sistem ujian nasional ingkang dipun-ginakaken kanggé milih para punggawa pamaréntahan déning Dinasti Sui lan Tang ing Cina. Ujian nasional punika dipunlaksanaaken milih tiyang-tiyang ingkang berkualitas ing nduduki panggènan ingkang wigati pamaréntahan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]