Tahu Sumedang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tahu Sumedang
Tahu Sumedang ing kranjang rotan

Tahu Sumedhang ya iku tahu kas kang asalé saka laladan Sumedang, Jawa Kulon.[1] Tahu iki digawé saka kréativitas bojoné Ongkino.[1] Wong wadon iki kang duwé pamikiran kang sepisanan kanggo nggawé Tou Fu (saka basa Tionghoa, Hokkian "tau hu", kang tegesé padha.[1] Jeneng iki banjur owah dadi tahu.[1]

Taun ganti taun, Ongkino lan bojoné terus nggawé lan dadi pengusaha tahu sumedhang.[1] Ing taun 1917 anak tunggal Ongkino kang jenengé Ong Bung Keng nyusul wong tuwané ing Sumedhang.[1] Keng banjur nutugaké usaha tahu sumedhang iki.[1] Keng nutugaké pangudiné wong tuwané nganti umur 92 taun sadurungé dhèwèké mati.[1] Tahu sumedhang kang wis misuwur nganti saiki uga duwé carita mistik.[1] Carita iki dicaritaké Suryadi, dhèwèké putuné Ongkino.[1] Critané nalika taun 1928 panggonan usaha mbah buyuté iki ditekani Bupati Sumedhang kang jenengé Pangeran Soeria Atmadja kang lagi liwat nalika arep lunga menyang Situraja.[1] Ing carita iki Bupati Sumedhang numpak dhokar.[1]

Tahu kalebu panganan kang ngandhut protéin kang akèh amarga tahu digawé saka dhelè kuning kang ngandhut protéin nabati.[2] Protèin migunani kanggo nambah dhuwur ing awak mligi kanggo bocah-bocah.[2] Tahu sumedhang digawé saka dhelè.[2] Dhelè direndhem nganti mekar, banjur digiling karo banyu.[2] Saka dhelè kang digiling iki banjur diasilaké aci kang bakalé digodhog ing bak gedhé kanthi suhu kang dhuwur.[2] Asil godhogan aci banjur disaring lan direndhem ing bilang kang digawé saka cuka lan banyu.[2] Bilang kang wis digodhog banjur disèlèhaké kurang luwih limang menit.[2] Banyu sisa rendheman banjur dicidhuk lan dibuwang.[2] Olahan tahu banjur dicithak ing wadhah kang diarani papan lan dijarké pirang-pirang menit.[2] Olahan tahu kang wis dicithak banjur diiris lan direndhem ing bak gedhé kang isiné banyu uyah.[2] Sawisé iku tahu sumedhang siyap digoréng.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l sumedangonline.com(dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)
  2. a b c d e f g h i j k sapos.co.id(dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)