Tahu Sumedang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tahu Sumedang
Tahu Sumedang ing kranjang rotan

Tahu Sumedhang yaiku tahu khas kang asalé saka dhaérah Sumedang, Jawa Kulon. [1] Tahu iki digawé saka kréativitas bojoné Ongkino. [1]Wong wadon iki kang nduwéni pamikiran kang sepisanan kanggo nggawé Tou Fu (saka bahasa Tionghoa, Hokkian "tau hu", kang tegesé padha. [1] Jeneng iki banjur owah dadi tahu.[1]

Taun ganti taun, Ongkino lan bojoné terus nggawé lan dadi pengusaha tahu sumedhang. [1] Ing taun 1917 anak tunggal Ongkino kang jenengé Ong Bung Keng nyusul wong tuwané ing Sumedhang. [1] Keng banjur nutugaké usaha tahu sumedhang iki. [1] Keng nutugaké usahané wong tuwané nganti umur 92 taun sadurungé dhéwéké mati. [1] Tahu sumedhang kang wis misuwur nganti saiki uga duwéni crita mistik. [1] Crita iki dicritaké Suryadi, dhéwéké putuné Ongkino. [1] Critané nalika taun 1928 panggonan usaha mbah buyuté iki ditekani Bupati Sumedhang kang jenengé Pangeran Soeria Atmadja kang lagi liwat nalika arep lunga menyang Situraja. [1] Ing crita iki Bupati Sumedhang numpak dhokar. [1]

Tahu kalebu panganan kang ngandhut protein kang akèh amarga tahu digawé saka dhelè kuning kang ngandhut protein nabati. [2]Protèin migunani kanggo nambah dhuwur ing awak khususé kanggo bocah-bocah.[2] Tahu sumedhang digawé saka dhelè.[2] Dhelè direndhem nganti mekar, banjur digiling karo banyu.[2] Saka dhelè kang digiling iki banjur diasilaké aci kang bakalé digodhog ing bak gedhé kanthi suhu kang dhuwur.[2] Asil godhogan aci banjur disaring lan direndhem ing bilang kang digawé saka cuka lan banyu.[2] Bilang kang wis digodhog banjur disèlèhaké kurang luwih limang menit.[2] Banyu sisa rendheman banjur dicidhuk lan dibuwang.[2] Olahan tahu banjur dicithak ing wadhah kang diarani papan lan dijarké pirang-pirang menit.[2] Olahan tahu kang wis dicithak banjur diiris lan direndhem ing bak gedhé kang isiné banyu uyah.[2] Sawisé iku tahu sumedhang siap digoréng.[2]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (id)sumedangonline.com(dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)sapos.co.id(dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tahu_Sumedang&oldid=839801"