Babi guling

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Babi guling
Babi guling.jpg
Seporsi babi guling
Panggonan asal Indonésia
Tlatah utawa praja Bali
Digawé déning Suku Bali
Buku masakan: Babi guling  Médhia: Babi guling

Babi guling (ing Bali disebut be guling) iku sawijining panganan sing digawé saka anak babi, sing wetengé diisi bumbu lan janganan kaya déné godhong ketéla pohung lan dipanggang sinambi diputer-puter nganti mateng. Babi guling biyasa digunakaké ing upacara adat lan kaagamaan ing Bali, nanging saiki babi guling wis didol minangka hidangan ing warung-warung, omah mangan, malah ing hotèl-hotèl tinamtu ing Bali. Jeneng babi guling ing laladan Bali kondhang kanthi jeneng be guling. Sabeneré be guling bisa digawé saka jinis daging liyané kaya bèbèk lan pitik. Babi guling sing paling misuwur asal saka kabupatèn Gianyar.

Cara masak[besut | besut sumber]

Babi dibelèh terus diresiki kulité nganti resik. Banjur jeroane diwetokaké lan diresiki. Banjur dikumbah nganti resik. Iwak babi diumbarke wutuh. Banjur disiapaké bumbu: jaé, kencur, laos, kunir, brambang, bawang, godhong serèh, godhong jeruk, godhong salam, lan lombok rawit banjur dicincang sing lembut banjur diuleg rata karo kemiri, mrica, ketumbar lan uyah dialuské banjur diulet nganti rata. Sawisé bumbu dicepakaké banjur bumbu dilebokaké ing njeroné weteng babi sing jeroané wis diresiki. Sawisé iku, babi disunduki nganggo kayu saka buri tekan cangkemé, banjur dipanggang ing sadhuwuring geni kang mburap-mburap lan diwolak-walik supaya mateng warata.

Sawisé babi mateng, banjur diirisi lan disiapaké kanggo njangkepi masakan betutu lan lawar, uga sayur arès gedhang kang wis mateng, banjur siyap didhahar kagem dhaharan upacara adat ing Bali.

Babi guling

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]