Bèbèk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bèbèk
Duck pato 002eue.jpg
salah satu spésies bebek
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Anseriformes
Famili: Anatidae
Subfamilia
Dendrocygninae
Oxyurinae
Anatinae

Merginae

Bèbèk uga dikenal kanthi sesebutan itik ing basa Indonésia. Saka Amérika Lor kang asalé saka bèbèk alas (Anas Moscha) utawa Wild mallard.[1] Saka daya tahan awaké, bèbèk duwé daya tahan awak sing luwih kuwat saka serangan lelara tinimbang jinis unggas liyané.[2] Endhog utawa dagingé bebek duwé gizi kang akèh sanget lan ora kalah karo endhog utawa daging pitik.(Djarijah, Abbas Siregar. 1996. Usaha Ternak Itik. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 9) Endhog bèbèk ngandhut 20,5% protein lan 12% lemak.[3] Saliyané mupangat mau, endhog bebek uga bisa kanggo olahan endhog asin, martabak, lan campuran jamu.[2]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Kasifikasi bèbèk, miturut tipene diklompokake ana telung golongan:[4]

  • Bèbèk petelur kaya ta Indian Runner, Khaki Campbell, Buff (Buff Orpington) lan CV 2000-INA;
  • Bèbèk pedaging kaya ta Peking, Rouen, Aylesbury, Muscovy, Cayuga;
  • Bèbèk ornamental (itik kesayangan/hobby) kaya ta East India, Call (Grey Call), Mandariun, Blue Swedish, Crested, Wood.

Lelara Bèbèk[besut | besut sumber]

Miturut jinise, lelara bebek dibedakake dadi rong golongan:[5]

1.Lelara ora nular. Lelara iki disebabake amarga keracunan, kasehataan lan kebersihaan kang kurang, kurang vitamin uga mineral,lan sapiturute. Kang kalebu lelara bebek kang ora nular:

  • Strees (Cekaman)
  • Kekurangan (defisiensi) Vitamin A
  • Brooder Pneumonia
  • Rickets Duck
  • Antibiotika Dermatitis
  • Mycosis
  • Botulism (Limberneck)
  • Keracunan Garam

2.Lelara kang bisa nular Lelara nular ing bèbèk disebabake amarga virus, bakteri lan kuman kang bisa ditularake liwat kontak langsung utawa liwat angin. Kang kalebu lelara bèbèk kang bisa nular kaya ta:

  • Fowl Cholera (kolera itik)
  • Fowl Pox (Cacar)
  • White Eye (Mata Memutih)
  • Coccidiosis
  • Coryza
  • Salmonellosis
  • Sinusitis
  • Aflatoksikosis
anak bèbèk (méri)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [http disnak.jabarprov.go.id/data/arsip/BUDIDAYA%20TERNAK%20ITIK.doc] (diunduh tanggal 29 maret 2011)
  2. ^ a b (Cahyono, Bambang. 1999. Budidaya Itik. Semarang: Effar&Dahara Prize. Hal ix)
  3. ^ (Djarijah, Abbas Siregar. 1996. Usaha Ternak Itik. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 9)
  4. ^ Redaksi Trubus. 1997. Beternak Itik CV 2000-INA. Jakarta: PT. Penebar Swadaya. Hal. 1
  5. ^ [library.usu.ac.id/download/fp/ternak-eniza5.pdf ](diunduh tanggal 29 maret 2011)